Kysely: Nuoret ilmoittaisivat rattijuoposta poliisille aikuisia harvemmin

20.06.2013 20:51 -

Rattijuopumuksesta ilmoittaminen on nuorille (15–19 -vuotiaat) selkeästi vaikeampi tilanne kuin aikuisille. Nuorista 43 prosenttia ilmoittaisi todennäköisesti tuttavan rattijuopumuksesta poliisille. Asia selviää Liikenneturvan kyselystä.

Kaikkien vastaajien osuus puolestaan oli Liikenneturvan kyselyssä 71 prosenttia. Toisaalta joka viides nuori toivoi, että joku muu tekisi päihtyneenä ajamaan lähteneestä tutusta ilmoituksen.

Liikenneturva kampanjoi juhannuksen alla nuorten liikenneraittiuden puolesta ja kehottaa nuoria pitämään huolta kavereista, jotta kukaan ei tartu rattiin humalassa tai väsyneenä.

Jos nuori huomaisi jonkun tuntemattoman henkilön lähtevän ajamaan humalassa, seitsemän kymmenestä ilmoittaisi poliisille. Kaikkien vastaajien osuus oli kuitenkin vielä 20 prosenttiyksikköä korkeampi.

Älä lähde kotimatkalle heikossa ajokunnossa

Joka neljäs nuori lähtisi kuskiksi festarikotimatkalle lievästi päihtyneenäkin, jos olettaisi puhaltavansa alle rattijuopumuksen rajan. Moni nuori lähtisi kuljettajaksi myös krapulassa (35 %) tai valvottuaan yhtämittaa vuorokauden (28 %).

Vähäinenkin määrä alkoholia veressä yhdessä väsymyksen kanssa lisää onnettomuusriskiä. Tutkimusten mukaan neljän tunnin yöunen jälkeen nautittu olutpullollinen vastaa vaikutuksiltaan jopa kuutta olutpullollista.

Tiedot selviävät Liikenneturvan 2012 (n=1031) ja 2013 (n=749) TNS Gallupilla teettämistä kyselyistä.

(Radio Nova, Liikenneturva)

Kilpailut

Uusimmat