Transsukupuolisen lapsen äiti kertoo: Poika rukoili Jumalalta pippeliä!

13.03.2013 15:12 -

Kirjailija Marja Björk tajusi olevansa transsukupuolisen lapsen äiti, kun hänen kuopuksensa oli vasta kolmevuotias. Tytön ruumiiseen olikin syntynyt poika.

Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika.

Perhe yrittää pakottaa Makkea tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Välillä äiti tuntuu tajuavan lastaan ja välillä taas ahdistaa hänet nurkkaan. Pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, naiseksi kehittyminen, seurustelu... Muille arkipäiväiset asiat ja ilon aiheet ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän taiteilee yksin. Poika/Like-kustannus

Kuuntele Marja Björkin haastattelu:



Björkin oli aluksi vaikea hyväksyä lapsensa erilaisuutta.

- Sitä oli mahdoton hyväksyä. Koko ajan ajatteli, että lapsi muuttuu viimeistään murrosiässä. Sitä yritti kasvatuksella muuttaa ja saada "oikealle" raiteelle, Björk muistelee ja kertoo samalla tunteneensa sisällään totuuden.

- Syvällä sydämessäni tiesin, että tämä ei ole "tyttö tyttö". Ei ollutkaan kysymys prinsessasta. Kyllä äiti lapsensa tuntee.

- Minua sokaisi tavallaan ympäristön paine. Yritin olla samanlainen, kuin muut. Olisi pitänyt kuunnella paremmin lastani, Björk kertoo ja rinnastaa itseään humoristisesti "katuja-äidiksi".

- Olisi pitänyt vain antaa lapsen olla mikä on, ja tukea kasvussa, Marja Björk jatkaa. Nykyään asioista on helppo puhua.

- Ei kaikista tytöistä, jotka leikkii junilla, tule transsukupuolisia! Transsukupuolisuus ja transseksuaalisuus sekoitetaan edelleen. Ihminen, joka on transsukupuolinen, ei ole välttämättä transseksuaali, homo tai lesbo. Ei se sitä tarkoita, Björk selventää.

- Minunkin poikani alkoi rukoilla iltarukouksen päätteeksi Jumalalta, että hänelle kasvaisi pippeli.

- Ympäristö ei tajua niin nopeasti, eikä vanhemmat. Meillä sisarusten välillä tilanne aiheutti runsaasti nyrkkitappeluita.

Lue myös:

Rohkea tarina koskettaa: Demian Seesjärvi syntyi tyttönä, tietäen olevansa poika

Miten Demian selvisi ja minkälaista hänen elämänsä Pohjanmaalla on nyt, selviää 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3-kanavalla 13.3.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat