Pääministeri Katainen: Päihteitä ei tarvitse tuoda laillistamalla lisää

20.02.2013 19:00 -

Puhu pääministerille - ohjelmassa pääministeri Jyrki Katainen ja Radio Novan Ile Jokinen ottivat kuuntelijoilta puheluita ja kysymyksiä suoraan lähetykseen.

Tämän ainutlaatuisen tilaisuuden käyttikin moni hyväkseen ja Katainen vastaili useisiin kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Pääministeri Katainen otti kantaa muun muassa kannabiksen laillistamiseen.

- En ole tämän alan asiantuntija, mutta päällimmäisenä tulee mieleen, että olisiko hyödyt kuitenkaan haittoja suuremmat. Kannabis ei ole laillista, koska koetaan siitä olevan joitakin muita harmeja, ja näin ollen en olisi valmis sitä laillistamaan. Olen lukenut välillä lehdistä (artikkeleita), joissa perustellaan, että alkoholi on vaarallisempaa kuin kannabis. En osaa siihen ottaa kantaa, että kumpi on. Talonpoikaisjärjellä ajateltuna, minusta Suomessa on päihteitä ihan riittävästi, ei niitä tarvitse laillistamalla tuoda lisää.

Työttömyys ja erityisesti kokeneempien ja iäkkäämpien ihmisten työnsaanti puhutti paljon. Esimerkkitapauksessa ihminen on tehnyt 30 vuotta työtä, sitten yritys on mennyt konkurssiin ja hän on jäänyt vaille työtä. Työnsaanti iän vuoksi on lähes mahdotonta.

- Tämä on kerta kaikkiaan sairasta. Yhteiskunta ei ole arvoiltaan terve, jos 55-vuotias, työuran tehnyt ja kokenut, ei saa työtä pelkästään iän puolesta. Uskon, että tämä kehitys tulee tiensä päähän ja sulaa omaan mahdottomuuteensa lähitulevaisuudessa.

- Tämä on vakava arvo-ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa, pääministeri tiivistää.

Eläkeikä ja työuran pituus kiinnostivat kuulijoita useiden kysymyksien verran. Myös fyysisen työn rankkuus, verrattuna työuran pituuteen, nousi kysymyksessä esille.

- Jos on tehnyt fyysisesti raskasta työtä, vaikkapa rakennusmiehenä, oikeutetusti voi kysyä, että pitääkö olla samaan asti työssä kuin ne, jotka tekevät kevyempää työtä, Katainen pohtii.

- Järjestelmä (eläkkeet) perustuu siihen, että jokainen meistä maksaa vain osan omasta eläkkeestään. Se tulee sen logiikan mukaan, että minä maksan omaa eläkettäni 25 % ja 75 % minun maksamista eläkemaksuista, menee käytännössä olemassa olevien eläkkeiden maksamiseen. Ja sen takia jokaisen meidän palkkatuloilla ja siitä maksettavilla eläkemaksuilla on iso merkitys kaikkien toimintaan.

Pääministeri Katainen muistuttaakin loppuun:

- Ei ole mitään helppoa ratkaisua olemassa, mutta näin tämä systeemi vaan pyörii.

Pääministeri Jyrki Katainen ja Radio Novan Ile Jokinen ottivat vastaan kuuntelijoiden puheluita suorassa Puhu pääministerille - ohjelmassa 11. helmikuuta.

Kuuntele pääministerin kommentit tästä:

Budjettivääntö

Työllisyyshaasteet

Pääministeri Kataisen salkku

Kannabis

Kilpailut

Uusimmat