Tällainen on tyypillinen rattijuoppo - tunnistatko itsesi?

27.11.2012 23:41 -

Vuosittain tieliikenteessä saa surmansa lähes 300 ihmistä. Rattijuoppojen onnettomuuksissa kuolemantapaukset ja vammautumiset ovat tavallisempia kuin muissa onnettomuuksissa.

Niissä kuolee vuosittain keskimäärin 77 ja loukkaantuu 900 henkeä (ka. 2007-2011). Suomi ei ole tässä yksin, sillä joka neljäs liikenteen uhri on kuollut rattijuopumusonnettomuudessa. Luku on
samalla tasolla koko EU:n alueella.

Yhdeksän kymmenestä rattijuoposta on miehiä. Naisten osuus on kuitenkin kasvanut viime vuosina. Rattijuopoista yli 60 prosenttia on alkoholin suurkuluttajia. Kolmanneksella on sairaudeksi luokiteltu päihderiippuvuus.

Rattijuoppo ajaa useimmiten vahvassa humalassa. Yli puolet poliisin kiinni saamista rattijuopoista syyllistyy törkeään rattijuopumukseen. Poliisi saa tietoonsa rattijuopumustapauksia eri tavoin. Noin kolmanneksessa kaikista tapauksista ilmitulon syynä on liikennevahinko, -rikkomus tai poliisin huomion herättänyt poikkeava ajotapa. Sivulliset antavat ilmi noin kolmanneksen rattijuopoista ja kolmannes jää kiinni poliisin pitämissä ratsioissa.

Rattijuopon profiili ei muutu, hän on tyypillisesti:

40–50-vuotias mies hän on ammattimies ja hänellä on vakinainen työpaikka, noin joka kymmenes rattijuoppo on ammattikuljettaja hän ajaa omalla autolla hänellä on ajokortti kilometrejä kertyy vuodessa 20 000 – 50 000 hän jää kiinni joko meno- tai paluumatkalla kotiin, joka viides on menossa töihin hänellä on vaimo tai avovaimo hän on todennäköisesti jäänyt aiemminkin kiinni rattijuopumuksesta

Kilpailut

Uusimmat