Kysely: Lähes 60 prosenttia autoilijoista pelkää tätä liikenteessä

22.11.2012 11:44 -

Rattijuopot ovat suomalaisten tienkäyttäjien suurin pelon aihe liikenteessä. Lähes 60 prosenttia vastaajista nimesi rattijuopot pelokseen liikenteessä, kertoo Liikenneturva.

Kyselyyn vastanneista yhdeksän kymmenestä oli valmis ilmoittamaan tuntemattoman henkilön epäilystä rattijuopumuksesta poliisille ja lähes 60 prosenttia kertoi toimivansa näin varmasti. Ilmoitusta ei todennäköisesti tehtäisi yhtä usein, jos kyseessä on läheinen tai hyvä tuttava.Tällöinkin yli 70 prosenttia vastasi ilmoittavansa poliisille ja 35 prosenttia kertoi tekevänsä näin varmasti.

Alkoholiongelmat näkyvät myös liikenteessä

Suomalaiset kuluttavat vuosittain keskimäärin yli 10 litraa alkoholijuomia absoluuttisen alkoholina laskettuna. Alkoholia käyttää yli 90 prosenttia aikuisista ja suurkuluttajia heistä on 5 - 10 prosenttia.

Viime vuonna kuoli 82 ja loukkaantui 825 ihmistä rattijuopumus-onnettomuuksissa.  Rattijuopumus-onnettomuuksien henkilövahingoista noin 85 % koituu itse rattijuopoille tai kyydissä olijoille. Kokonaan sivullisia kuolee vuosittain 5 - 10 ja noin 150 ihmistä loukkaantuu.

Kahden viimeisen vuoden aikana rattijuoppoja on jäänyt vuosittain kiinni runsaat 21 tuhatta. Näistä hieman yli puolet oli törkeitä rattijuopumuksia.

Tehokas keino estää rattijuopumus on alkolukko. Rattijuopumukseen syyllistynyt henkilö voi myös pyytää ehdottaman ajokiellon sijaan valvottua ajo-oikeutta alkolukolla varustetulla ajoneuvolla.

Tiedot selviävät TNS Gallupin Liikenneturvalle tekemästä kyselystä syyskuussa 2012. Kyselyyn vastasi 1031 suomalaista.

(Radio Nova, Liikenneturva)

 

 

 

Kilpailut

Uusimmat