Italiassa kuumuus on vaatinut jo ensimmäiset uhrinsa

05.07.2012 08:47 -

Suomessa oli viilein kesäkuu lähes kymmeneen vuoteen. Italiassa sen sijaan on on kärsitty helteestä jo viikkokausia.

- Italiassa ollaan melkoisen helleaallon kourissa ja välillä on tuntunut siltä kuin asuisi Afrikassa eikä Euroopassa, kertoo Jenni Meronen Roomasta.

Yleensä Italiassa kesän lasketaan alkavan 21. kesäkuuta. Tänä vuonna kesä tuli kuitenkin etuajasssa, kun Italiaan tuli Saharasta Scipioneksi nimetty antisykloni eli korkeapaine.
Scipione toi yli 30 asteen lämpötilat koko maahan ja monissa kaupungeissa tehtiin lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Roomassa vietettiin 20. kesäkuuta lämpimintä kesäkuun päivää 230 vuoteen. Lämpömittari nousi tuolloin 36,1 asteeseen.
Nyt ollaan jo uuden, Caronte-nimisen korkeapaineen kourissa. Tiistaina Italian terveysministeriö julisti peräti 18 kaupunkia punaiseksi, kolmostason riskialueeksi. Se tarkoittaa sitä, että helteellä on negatiivisia vaikutuksia koko väestöön, ei vain riskiryhmiin.

Helle on vaikuttanut tietysti italiaisten elämänmenoon

Helle on tuntunut varsinkin joukkoliikennevälineissä. Läheskään kaikissa busseissa tai metroissa ei toimi ilmastointi, ja busseista onkin mitattu 40 asteen sisälämpötiloja. Helle on vaikeuttanut elämää myös Emilia-Romagnan maanjäristysuhrien telttakylissä. Teltoissa lämpötila voi tuntua ilmankosteuden vuoksi jopa 50-asteiselta.

Eläintenystävät ovat olleet huolissaan kulkukissoista ja -koirista. Kauppoja onkin pyydetty jättämään ulko-oven eteen vesikuppi janoisille eläimille. Apulialaisessa eläintarhassa puolestaan on ruokittu karhuja jäädytetyillä lihakimpaleilla.
Suurimmassa vaarassa kuumuuden vuoksi ovat vanhukset ja lapset. Kuumuus onkin vaatinut jo ensimmäiset uhrinsa. Kaikista eniten Italiaa on järkyttänyt 11-vuotiaan pojan kuolema kesken luokkaretken. Poika oli koulukavereidensa kanssa vaeltamassa, kun hän yllättäen lyyhistyi maahan ja kuoli ilmeisesti sydänkohtaukseen.

Italian terveysministeriö jakaa aina helleaallon aikana suosituksia siitä, miten helteeltä kannattaa suojautua. Lisäksi kansalaisille on avattu ilmainen palvelunumero josta voi kysyä neuvoa.

Tärkeintä on välttää ulkoilua päivän kuumimpaan aikaan eli keskipäivän ja kello viiden välillä. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti, muistaa juoda riittävästi vettä ja syödä paljon hedelmiä ja kasviksia. Oma asuinympäristö kannattaa pitää viileänä esimerkiksi ilmastoinnilla tai tuulettimella. Jos vain mahdollista, hellettä kannattaa lähteä pakoon meren tai järven rannalle tai maaseudulle. Ne jotka joutuvat jäämään kaupunkiin menevät usein vilvoittelemaan esimerkiksi puistoon. Suihkulähteeseen pulahtaminen on kiellettyä, mutta sitäkin jotkut harrastavat.

Helle otetaan Italiassa huomioon myös ruokaa laittaessa. Monet eivät esimerkiksi käytä uunia kesällä ollenkaan. Pohjois-Italiassa on nyt alkanut sataa vettä, mutta samalla Etelä-Italiaan odotellaan jo uutta, Minosse-nimistä korkeapainetta. Sen ennustetaan rikkovan entisestäänkin lämpöennätyksiä. Muun muassa Sardiniaan on luvattu ensi viikolle 43 astetta lämmintä. Roomassakin lämpötilan uskotaan nousevan 38 tai 39 asteeseen.

Jenni Meronen
Rooma

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat