Liikenneturva: Vinkkejä turvallisiin koulumatkoihin

25.08.2011 20:00 -

Koulumatkaan olisi hyvä varata riittävästi aikaa, muistuttaa Liikenneturva.

Liikenneturvan tuoreessa vanhemmille ja lapsille suunnatussa kyselyssä monet lapset olivat huolissaan myöhästymisestä, mikä saattaa aiheuttaa hätiköityä toimintaa koulumatkalla. Vaaratilanteita voi syntyä, jos  lapsi esimerkiksi ylittää tien yllättävästi tai ajaa pyörällä liian lujaa.

Vastuu lapsen turvallisuudesta liikenteessä on aikuisilla. Lapsi leikkii ja on impulsiivinen. Huomio voi yhtäkkiä kiinnittyä esimerkiksi kaveriin, jolloin liikenne unohtuu. Lapsella ei ole vielä selvää käsitystä liikenteen vaaroista.

Vinkit vanhemmille lapsen turvalliseen koulumatkaan

1. Valitse koulumatkaksi turvallisin reitti, joka ei välttämättä ole se lyhyin mahdollinen.

2. Harjoittele koulumatkan kulkemista yhdessä.

3. Käy lapsen kanssa läpi koulumatkan vaaralliset paikat ja anna hänelle ohjeet niissä toimimisiin. Neuvot kannattaa yhdistää aina tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, niin ne pysyvät parhaiten mielessä.

4. Tarkkaile lapsen liikkumista koulumatkalla ja varmista, että ohjeet ovat vielä mielessä muutaman viikon kuluttua koulun alkamisesta ja silloin tällöin myöhemminkin.

5. Lähekkäin asuvien ekaluokkalaisten vanhemmat voisivat harkita kävelevää koulubussia: lapset kokoontuvat aamulla ennalta sovittuun paikkaan ja kukin vanhemmista kävelee heidän kanssaan vuorollaan kouluun.

(Liikenneturva)

Kilpailut

Uusimmat