Lasten leluista löytyi vaarallisia aineita
Euroopan markkinavalvontaviranomaisten yhteisprojektissa leluista etsittiin ympäristölle vaarallisia aineita. Jopa neljännes sähköisiä toimintoja sisältävistä leluista ei läpäissyt testejä. Suurin osa leluista ei täyttänyt ympäristövaatimuksia korkeiden lyijypitoisuuksien vuoksi.
Erityisesti puutteita havaittiin alle viisi euroa maksavissa leluissa sekä leluissa, joita jaetaan palkinnoiksi esimerkiksi tivoleissa ja huvipuistoissa.
Suurin osa sähköisiä toimintoja sisältävistä leluista toimii paristoilla, joten sähköturvallisuuteen liittyviä riskejä on vähän, mutta muita tuotteiden aiheuttamia riskejä ovat niiden sisältämät vaaralliset aineet.
-Testeissä testataan useita lelun osia, ja useimmiten korkeat pitoisuudet löytyvät tuotteen sisällä olevista osista. Tällöin normaalikäytössä kotelointi suojaa kuluttajaa aineille altistumiselta. Halvat lelut päätyvät kuitenkin helposti yleisjätteeseen eikä erillisiin sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin. Tällöin vaaralliset aineet saattavat kulkeutua ympäristöön, ylitarkastaja Marika Keskinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) sanoo.
Vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoittaa RoHS-direktiivi. Rajattujen aineiden listalla on lyijy (jota käytetään yleisesti juotoksissa), elohopea, kadmium, kuuden arvoinen kromi sekä kaksi bromattua palonestoainetta (PBB ja PBDE). Tukes valvoo Suomessa tuotteiden vaatimustenmukaisuutta RoHS-direktiivin osalta.
(Radio Nova, Tukes)