Muistutus autoilijoille: Alkavat kesälomat muuttaa lasten liikkumisaikoja ja reittejä

26.05.2015 20:00 -

Koululaisten siirtyessä kesälomalle lapset liikkuvat liikenteessä eri tavalla, eri paikoissa ja eri aikoina kuin kouluvuoden aikana.

Kesällä pyöräillään kodin, harrastusten ja kavereiden väliä – omia reittejä. Lapsista kertovia liikennemerkkejä ei voi sijoittaa kaikkialle jossa lapset liikkuvat, huomauttaa Liikenneturva . Kesäaikana suosittuja paikkoja ovat uimarannat, leikkikentät ja urheilukenttien läheisyydet.

Kesällä liikutaan eri rytmiin kuin koulutyön aikatauluttamassa arjessa. Liikkeellä voidaan olla  päivisin mihin aikaan tahansa. Myös kotiintuloaikoja venytetään. Nyrkkisääntönä lapset liikkuvat silloin ja siellä, missä kaveritkin liikkuvat. Lasten impulsiivisuus korostuu kesäaikana etenkin porukassa liikuttaessa.

Lapsen reviiri laajenee kesäaikana. Tutusta kotiympäristöstä saatetaan lähteä sukuloimaan tai kyläilemään muualle. Lasten kokemattomuus liikenteessä korostuu erityisesti vieraassa ympäristössä.

Lapsille nopein tapa liikkua on polkupyörällä. Usein koulut rajoittavat pienimpien koululaisten pyöräilyä. Sen sijaan kesällä moni vähemmän kokenut pyöräilijä liikkuu kotinurkilla ja vähän kauempanakin. Vanhempien on hyvä sopia etukäteen lasten kanssa yhdessä, missä voi ja minne saa pyöräillä. Iän karttuessa itsenäisyys lisääntyy. Pienet lapset  pääsevät  kuitenkin pyörällä joskus taitoihinsa nähden liiankin nopeasti eteenpäin.

Kotivinkit pienille pyöräilijöille:

• käytä kypärää
• pyöräile tuttuja reittejä
• pysy pyöräteillä, älä oio
• noudata liikennesääntöjä
• huomioi toiset ihmiset liikenteessä.

Vastuu lasten turvallisesta liikkumisesta on ennen kaikkea aikuisilla. Autoilijoiden vastuulla on muun muassa nopeusrajoitusten noudattaminen. Kun noudatat taajamanopeuksia, pidät samalla huolta kotikatusi ja yhteisösi turvallisuudesta ja viihtyvyydestä.

Kilpailut

Uusimmat