Muna vai kana: Mitä tapahtuisi jos maapallolla ei tuulisi ollenkaan?

08.05.2015 19:00 -

Mitä nykyisestä elämästä jäisi jäljelle, jos tuulet loppuisivat? Radio Novan toimitus ratkaisi mysteerikysymyksen. Lähetä meille oma kysymyksesi, niin me pyrimme löytämään siihen vastauksen.

Ilmatieteenlaitos kertoo nettisivuillaan ratkaisuja säähän liittyviin kysymyksiin. He vastaavat myös tuulen mysteeriin.

Tuulet johtuvat perimältään siitä, että lämmin ilma on kevyempää kuin kylmä. Kun esimerkiksi aurinko jollakin alueella lämmittää ilmaa, se kevenee ja alkaa nousta. Sen tilalle virtaa raskaampaa viileämpää ilmaa.

Varmaankin dramaattisin seuraus tuulten loppumisesta olisi sateiden loppuminen mantereilta. Silloin mikään ei kuljettaisi sinne kosteutta meristä. Joet valuisivat kuiviin ja mantereet pääosin aavikoituisivat niin, että elämä olisi mahdollista vain merissä. Elämä olisi mahdollista myös jäljelle jääneissä järvissä ja niiden rannoilla.

Napa-alueet jäähtyisivät voimakkaasti ja päiväntasaajan seutu kuumenisi, koska nykyisellään tuulet tasaavat lämpötilaeroja. Monet kasvilajit kuolisivat sukupuuttoon myös siksi, ettei tuuli enää levittäisi niiden siitepölyä, vaikka ne muuten saattaisivat selvitä. Paljoa ei jäisi jäljelle nykyisenkaltaisesta elämästä, mutta merissä osa siitä voisi selvitä. Merivirratkin vaimenisivat, mikä muuttaisi merten ekosysteemejä radikaalisti.

Nykyisten fysiikan lakien vallitessa tuuleton maapallo olisi mahdollinen vain, jos se sinkoutuisi pois aurinkoa kiertävältä radalta tähtienväliseen avaruuteen, missä mikään ei enää lämmittäisi ilmakehää. Ilman auringon lämpöä ilmakehä ensin tyyntyisi, mutta aika pian se jäähtyisi niin paljon, että se tiivistyisi maan pinnalle ensin nesteeksi ja lopulta jääksi. Kovin pitkään tuuleton ilmakehä ei pysyisi ilmakehänä lainkaan.

Kuvat: Shutterstock

(Nova /Ilmatieteen laitos)

Kilpailut

Uusimmat