Kevät tulee ryminällä – maaliskuu alkanut erittäin lauhana koko maassa

10.03.2015 12:30 -

Maaliskuu on alkanut koko maassa erittäin lauhana. Kevät etenee vauhdilla, sillä sää on laajalti poutainen ja aurinkoinen myös lähipäivinä. Lämpimintä on maan etelä- ja länsiosassa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan päivälämpötila on lähipäivinä pääosin 1 ja 8 asteen välillä, Pohjois-Lapissa on paikoin heikkoa pakkasta. Öisin lämpötila laskee suuressa osassa maata vähän nollan alapuolelle, Lapissa ajoittain -5 ja -10 asteen välille.

Maaliskuun alku ollut leuto

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden alkupuoliskon lämpötilapoikkeamat keskiarvoon nähden ovat maan eteläosan noin kuudesta asteesta Lapin noin kymmeneen asteeseen.  Ahvenanmaalla Jomalan asemalla 8. maaliskuuta mitattiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea, 13,5 asteen, lämpötila. Viime vuonna samaan lämpötilaan Jomalassa päästiin 12. maaliskuuta. Näin korkeisiin lämpötiloihin ei kuitenkaan päästy sitä ennen noin 50 vuoteen.

Koko maan maaliskuun lämpöennätystä 17,5 °C ei kuitenkaan hätyytelty. Se mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 27. maaliskuuta 2007. Tyypillisesti päivälämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa vähän nollan yläpuolella.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos)

Kilpailut

Uusimmat