Muna vai kana: Miksi hippulat vinkuvat?

09.03.2015 09:00 -

Mistä tulee sanonta "hippulat vinkuu"? Nyt pitää lähteä hippulat vinkuen. Miten hippulat liittyvät mitenkään kiireeseen? Radio Nova selvitti mysteerin ottamalla yhteyttä professori ja suomen kielen tutkija Kaisa Häkkiseen.

Miksi hippulat vinkuvat?

Vauhdikasta menoa kuvaavat sanonnat, joissa puhutaan hippuloiden vinkumisesta, ovat tulleet suomen kirjakieleen kansankielestä 1900-luvun alussa. Varhaisimmissa esimerkeissä ne kuvaavat usein rattailla ajamista. 

– Itse hippula-sanan merkityksestä ei tässä sanonnassa voi sanoa mitään varmaa. Hippu merkitsee kansankielessä monen muun asian lisäksi ohutta kärkeä, hippula on ilmeisesti tämän johdos. Näin ollen vinkuvat hippulat voisivat tarkoittaa rattaiden ulokkeita, joissa tuuli vinkuu vauhdilla ajettaessa, professori kertoo.

Erään määritelmän mukaan hippula olisi reen jalaksessa oleva metallinen koukku, johon vetoaisan alapäässä oleva rautainen lenkki pujotetaan.

Hippulat sanalla on monta muutakin merkitystä. Niitä ovat esimerkiksi puolisukat, tossut tai kengännauhat. Iissä ja Kuusamossa hippulat ovat tarkoittaneet miesten sukuelimiä. Näin ollen sanonta on voinut käyttäjien mielessä saada uusia tulkintoja ja käyttöaloja. 

– Stadin slangissa hippula on merkinnyt rahaa samaan tapaan kuin nappula, ja monikollista hippulat-sanaa on käytetty hippojen eli iloisen tanssitilaisuuden merkityksessä, Häkkinen kertoo.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova/ Kaisa Honka)

Kilpailut

Uusimmat