Vapun reseptit: Runebergin kakku

30.01.2015 14:10 -

Perinteinen Runebergin torttu on monien suosikkileivos. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja on saatavilla yleensä tammikuusta Runebergin päivän 5. helmikuuta tienoille.

Herkullinen leivos muuntuu myös kakuksi. Ohessa kokeilemisen arvoinen resepti Vappu Pimiän tapaan.



Runebergin kakku

200g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl Myllyn Paras korppujauhoja
2 dl mantelirouhetta
2 dl Myllyn Paras karkeita tai puolikarkeita vehnäjauhoja
2 kourallista piparkakku- tai keksimuruja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 dl kermaa tai ranskankermaa
voiteluun voita ja korppujauhoja



Kostutusliemi:
2dl punaista mehua tai vettä
3 rkl tomusokeria
(3 rkl rommia)

Koristeluun:
vadelma- tai muuta hilloa maun mukaan
sokerikuorrutetta (putkilosta kelpaa hyvin)



Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin, jotta se ehtii hieman pehmetä. Sekoita korppujauhot, vehnäjauhot, mantelirouhe, murustetut keksit tai piparit, ruokasooda ja kardemumma keskenään.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen. Tämän jälkeen sekoita taikinaan vuorotellen kermaa tai ranskankermaa sekä jauho-manteli-keksiseosta. Älä kuitenkaan enää vatkaa liikaa.

Kaada taikina voideltuun ja leivtettyyn vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 40min, riippuen vuoan koosta. Kokeile hammastikulla kypsyys.

Sekoita kostutusliemi ja kostuta kakku, anna jäähtyä kunnolla. Levitä hilloa keskelle reilusti ja kuorruta reunat sokerikuorrutteella. Tarjoile. Kakku säilyy hyvin useita päiviä!

Kilpailut

Uusimmat