Uusi Halloween-ilmiö Yhdysvalloissa: Lapsilta kielletyt kauhutalot

31.10.2014 11:40 -

Radio Novan ulkomaankirjeenvaihtaja Tomi Hinkkanen Los Angelesissa tutustui Halloween-kohteisiin.

Halloweenin juhlinta kasvaa Yhdysvalloissa entisestään.

– Ala on kaupallistunut. Monia Halloween-teemapuistoja pyörittävät suuryhtiöt, ja ne ovat samanlaisia eri puolilla maata. Kauhu on kallista. Esimerkiksi nuorille suunnattu Universal Studioiden Halloween Horror Nights kustantaa 60 euroa. Sen labyrintit ja kauhuhahmot ovat elokuvista tuttuja. Knotts Berry Farmilla on lapsiystävällisempi Knotts Halloween Haunt, jonka uutuuksia ovat zombit, häijy hammaskeijut ja voodoo, kertoo Tomi Hinkkanen.

– Suuryhtiöiden rinnalle on kiilannut omaperäinen Los Angeles Haunted Hayride. Nyt kuudetta vuotta auki olevaa teemapuistoa oli perustamassa suunnittelija-sukuun kuuluva Anastasia Ratia. Griffith Parkiin on pystytetty vanhan ajan huvipuisto kangastelttoineen, heinäsuopineen ja sähkölamppuineen. Illan hämärryttyä vieraat istutetaan pitkille, traktorin vetämille kärryille, jotka kulkevat läpi pimeän puiston. Äkkiä ladon takaa ilmestyy hullaantunut moottorisaha-murhaaja. Matkan varrella koetaan monta muutakin pelottavaa yllätystä. Museoidulle valtamerilaiva Queen Marylle taas on rakennettu Dark Harbor –festari. Perheen pienimmillekin sopii Rise of the Jack O’Lanterns –puisto, jossa esillä on 5000 taiteilijoiden kaivertamaa valaistua kurpitsaa.

Löytyykö mitään ilmaista tai halpaa Halloween-toimintaa?

– Toki. Pierce Collegen kampukselle on kohonnut viehättävä Halloween Harvest Festival, jossa on maissilabyrintti ja kummitustalo. Kurpitsapellolle pääsee ilmaiseksi ja muut kohteet maksavat alle 10 euroa. Sitten on ihan tavallisten ihmisten omasta innostuksestaan aloittamia projekteja, joista on vuosien varralla kasvanut isoja ja ilmaisia yleisökohteita. Forest of Mirrors –peilimetsä on Philippe Bergeronin luomus – piha täynnä hautakiviä, pääkalloja, vääristäviä peilejä ja taustalla soi aavemainen musiikki. Elokuvien valosuunnittelija Matt Ford ja Lori-vaimo koristelevat joka vuosi talonsa edustan teemalla The House at the Haunted Hill.

Traditio alkoi 14 vuotta sitten ja esillepano on jatkuvasti kasvanut.

–Nykyään kummitustalon ympärille on kehitelty tarina ja sitä saapuu katsomaan sadoittain ihmisiä. Keskiverto-amerikkalainen muuten pistää Halloweenin viettoon tänä vuonna runsaat 60 euroa.

Tänä vuonna on panostettu erityisesti lapsilta kiellettyihin kauhutaloihin.

– Ne pistävät sinut keskelle kauhuelokuvaa, kuten Saw, Hostel ja Purge. Taloissa voi olla esimerkiksi tappaja, joka lukitsee joukon ihmisiä kellariin. Sieltä selvitäkseen on suoritettava makaabereita tehtäviä. Näissä kauhutaloissa on Hollywood-tason näyttelijöitä ja tehosteita. Yksi viidestä täysi-ikäisestä amerikkalaisesta aikoo vierailla tänä Halloweenina tällaisessa talossa.

Alone: An Existential Haunting on interaktiivinen teatterikokemus Los Angelesin keskustassa.

– Vasta 39 euron lipun ostettuaan vierailija saa emailitse tapahtuman tarkan osoitteen, joka on vanha teollisuusrakennus. Siellä kävijä saa käteensä taskulampun, ja hänen on yksin lähdettävä vaeltamaan pitkin pimeitä käytäviä. Matkalla vastaan tulee uusia, vähemmän miellyttäviä tuttavuuksia, jotka myös fyysisesti koskevat sinua. Blackout Haunted Housessa kävijöitä odottavat kidutuskohtaukset ja kiroilevat näyttelijät, jotka pakottavat sinut riisuutumaan alusvaatteisillesi. The Purge Breakout: Halloween –talossa sinut ja viisi muuta henkilöä lukitaan taloon, jonka uumenissa väijyy psykopaatti murhaaja. Talossa on johtolankoja, joiden avulla sinun on yritettävä paeta ennen kuin murhaaja iskee. Aikaa on puoli tuntia. Happy Halloween!

Tomi Hinkkanen

Journalist

Los Angeles

Kilpailut

Uusimmat