Tällä tekniikalla rakastut keneen tahansa – kyselystä tuli nettihitti

12.01.2015 15:10 -

New York Timesin julkaisemassa artikkelissa esiteltiin sosiaalipsykologin keksimä menetelmä saada kenet tahansa rakastumaan toisiinsa. Artikkelista ja siihen linkatusta testistä on parissa päivässä tullut viraalihitti ja se on päätynyt tehokkaasti myös suomalaisten some-tilien uutisvirtoihin. 

Arvostetun yhdysvaltalaislehti New York Timesin toimittaja Mandy Len Catron kirjoitti testanneensa käytännössä psykologi Arthur Aronin kehittelemää menetelmää saada kenet tahansa tuntemattomat rakastumaan toisiinsa laboratorio-oloissa.

Aron kehitteli menetelmänsä jo yli 20 vuotta sitten. Kuuluisimpana esimerkkinä Aronin tutkimuksista käytetään tapausta, jossa keskenään ennestään tuntemattomat mies ja nainen kävelivät laboratorioon, vastailivat testin kysymyksiin ja katsoivat toisiaan testin päätteeksi hiljaa neljä minuuttia. Puoli vuotta myöhemmin kaksikko meni naimisiin. Koko tutkijaryhmä kutsuttiin parin häihin.

Aronin kokeeseen kuului 36 kysymystä. Kysymykset alkavat helppoina, kuten ”Haluaisitko olla kuuluisa ja millä tavalla?” sekä ”Milloin lauloit viimeksi itsekseen? Entä jollekin toiselle?”. Kysymykset menivät pikku hiljaa intiimimmeiksi. Testissä pitää muun muassa kertoa testiparille omasta äitisuhteesta ja lapsuudesta.

Toimittaja Catron kertoi kokeilleensa Aronin menetelmää puolitutun miehen kanssa baarissa. Kaksikolta meni kokeen suorittamiseen pari tuntia. Testiaika vilahti ohi hetkessä. Vaikein osa testiä oli hänen mielestään kuitenkin toisen silmiin katsominen neljän minuutin ajan. Tätä he eivät tehneet baarissa, vaan siirtyivät ulkotiloihin. Artikkelin lopussa toimittaja paljastaa todellakin rakastuneensa testipariinsa. Hän tosin myöntää, että oli tästä kiinnostunut jo aiemmin ja rakastuminen olisi hyvinkin voinut tapahtua ilman Aronin testiä.

Catronin artikkelia on jaettu sosiaalisessa mediassa huimat määrät ja se on levinnyt myös suomalaisten sosiaalisen median uutisvirroissa. Aronin testi löytyy täältä

//

Julkaisu käyttäjältä The New York Times.

Kuva: Shutterstock 

(New York Times, Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat