Suomalaiskeksinnön avulla miljoonasäästöt polttoainekulutukseen – onko hän Suomen luovin?

05.11.2014 17:54 -

Radio Novan Konttori ja Radio Nova liikenteessä esittelevät marraskuun alussa kymmenen luovinta suomalaista. Kolmantena esittelyvuoroon pääsi laivojen polttoainetehokkuutta kasvattavan ohjelmistoyritys Eniramin Jussi Pyörre. 

MTV, Radio Nova ja Slush etsivät yhdessä tulevaisuuden suuria suomalaisia ideanikkareita ja visionäärejä.

Keskiviikkona 5. marraskuuta esittelyvuorossa oli Jussi Pyörre, joka kertoi Konttori-ohjelmassa Eniram-yrityksestään Radio Novan Konttorin Annika Metsäkedolle ja Sari Seppälälle.

Pyörre perusti kolmen muun yhtiökumppanin kanssa Eniramin tasan kymmenen vuotta sitten. Eniram on ohjelmistoalan yritys, jonka järjestelmä vähentää merkittävästi laivaliikenteen polttoainekulutusta.

– Käytämme laivoista saatua tietoa polttoainetehokkuuden lisäämiseen. Järjestelmän avulla laivojen polttoainekulutusta saadaan vähennettyä 5 - 10 prosenttia, mikä on oikeasti valtava määrä, Pyörre selventää.

Pyörteen mukaan reilumman kokoinen laiva kuluttaa vuodessa polttoainetta 10 - 20 miljoonan dollarin edestä. Säästöt ovat siis mittavat, jopa miljoonaluokkaa. Eniramin järjestelmää käyttää noin 250 laivaa, joten vaikutus hiilijalanjälkeenkin on merkittävä.

– Laskimme, että pystymme säästämään saman verran, kuin mitä 17 000 suomalaista tai 40 000 autoa tuottaa hiilidioksidia, Pyörre summaa.

Kuuntele Pyörteen haastattelu alta!

Konttori ja Radio Nova liikenteessä esittelevät kymmenen luovinta suomalaista seuraavasti:

ma 3.11 Simo Suoheimo - Ambronite
ti 4.11. CosmEthics - Katariina Rantanen
ke 5.11. Eniram - Jussi Pyörre
to 6.11. Sarpaneva Watches - Stepan Sarpaneva
pe 7.11. South of North - Inari Virkkala
ma 10.11. Stylewhile - Jutta Haaramo
ti 12.11. Sävelkello - Perttu Pölönen
ke 12.11. Transfluent - Jani Penttinen
to 13.11. Walkbase - Tuomas Wuoti
pe 14.11. Beddit - Lasse Leppäkorki

Voit äänestää Katariinaa ja tutustua muihin SLUSH-tapahtuman järjestäjien valitsemiin finalisteihin osoitteessa www.luovimmatsuomalaiset.fi.

Marraskuun 18.-19. marraskuuta kasvuyritykset, sijoittajat ja media kokoontuvat Messukeskukseen SLUSH-konferenssiin. Syy uuteen paikkaan on järjestäjien mukaan se, että SLUSH on kasvanut muutamassa vuodessa liian suureksi Kaapelitehtaalle.

(Radio Nova, MTV)

Kuva: Shutterstock

Kilpailut

Uusimmat