Ranskassa kummallinen klovni-buumi: Pelleiksi pukeutuneet nuoret pelottelevat ja mukiloivat ohikulkijoita

31.10.2014 10:40 -

Halloweeniä pelätään Ranskassa nyt ensi kertaa ihan oikeasti, eikä ehkä syyttä. Muutaman viikon aikana maahan on levinnyt kummallinen klovni-buumi, jossa pelleiksi pukeutuneet nuoret pelottelevat ja jopa mukiloivat ohikulkijoita.

Radio Novan Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Liikanen kertoo tarkemmin mistä ilmiössä oikein on kysymys.

– Kaikki alkoi lähes kolme viikkoa sitten Keski-Ranskan Perigueux’ssa, missä 16-vuotias pelleksi pukeutunut poika jahtasi ohikulkijoita muoviveitsellä. Pojan tarkoituksena oli ilmeisesti ollut tehdä pelottavia piilokameravideoita nettiin.

Viatonta – ehkä. Poika ei tosin varmaan arvannut, mihin hänen pelottelunsa johtaa. Pian ensimmäisen tapauksen jälkeen klovneja alkoi nimittäin ilmestyä kaduille Pohjois-Ranskassa, sen jälkeen idässä Strasbourgin kupeessa. Ja nyt, viimeisen viikon aika ilmiö on levinnyt tänne Etelä-Ranskaakin.

Lauantaina poliisi otti muun muassa kiinni 14 pelleksi pukeutunutta ja aseistautunutta nuorta eteläisen Agden kaupungissa. Montpellierissä taas väkivaltainen klovni jäi kiinni hakattuaan jalankulkijan rautatangolla.

Näiden pellejen teot eivät jaksa naurattaa enää ketään. Asiaan on puuttunut jo sisäministerikin, joka yhdessä poliisin kanssa pyrkii löytämään keinoja klovnien suitsemiseksi.

Näitä pelottavia klovnejahan on nähty jo aikaisemmin Yhdysvalloissa ja Englannissa.

– Kiitos sosiaalisen median, tällaiset ilmiöt leviävät nopeasti. Perimmäinen syy löytyy varmaan DMPranks –youtube kanavan järkyttävistä piilokameravideoista. Niissä murhanhimoinen klovni säikyttelee ohikulkijoita puolikuoliaiksi. Mutta osasyyllinen on myös Kalifornian Wascossa tehty taidevalokuvaprojekti. Näissä kuvissa pelottavan näköinen klovni seikkailee yksin pimeässä kaupungissa. Sosiaalisessa mediassa kuvat levisivät nopeasti ja monet luulivat oikeasti, että kyse on jostain oikeasta murhaajaklovnista. Ilmiötä alettiin pian kopioida muualla.

Miten Ranskassa on sitten valmistauduttu huomiseen Halloweeniin?

– No, erityisesti poliisia tuntuu huolestuttavan tämän pellehysterian toinen puoli. Nämä klovnit ovat nimittäin ennättäneet jo synnyttää pelottavan vastaliikkeen, jotka kutsutaan nimellä les chasseurs de clowns, eli pellemetsästäjät. Näistä saatiin jo esimakua viime viikolla Mulhousen kaupungissa. Kun siellä alkoi kiertää huhu väkivaltaisen klovnin liikkeistä alueella, joukko rautatangoin ja pesäpallomailoin varustettuja nuoria lähti vastaiskuun. Poliisi onneksi ehti saada porukan kiinni ennen kuin mitään pahempaa tapahtui. Mutta huhut huomisesta jatkavat kiertämistään, erityisesti sosiaalisessa mediassa. Facebookin kymmenillä klovniryhmillä ja pellemetsästäjäryhmillä on kymmeniä tuhansia seuraajia. Klovnit pelottelevat Halloweenin tuovan Ranskan kaduille laumoittain pelottavia pellejä. Metsästäjät puolestaan levittävät järkyttäviä kuvia mukiloiduista klovneista, verisistä veitsistä ja uhoavat käsiaseilla. Poliisi onkin aloittanut aktiivisen some-kampanjan hysterian laannuttamiseksi. Toivottavasti siitä on apua, Liikanen kertoo.

Kilpailut

Uusimmat