Muna vai kana: Miksi nainen ottaa aina miehen sukunimen avioituessaan?

09.02.2015 20:57 -

Radio Novan Muna vai kana -kyselyyn heitettiin tiedustelu sukunimen valinnasta naimisiin mentäessä. Otimme yhteyden asiantuntijaan ja selvitimme, miten käytäntö nykyään menee ja miksi.

Miksi nainen ottaa aina miehen sukunimen avioituessa?

Kotuksen nimistöhuollon erityisasiantuntija Sirkka Paikkalan mukaan termi ”aina” on väärä ilmaisu, sillä nykyään 25 prosenttia naisista säilyttää oman sukunimensä. Loput 75 prosenttia ottavat miehen sukunimen. Se johtuu usein siitä, että asia on ihmisten mielestä aina ennenkin mennyt niin.

– Monesti asia perusteellaan sillä, että lapsille halutaan yhteinen nimi. Siinä ei kuitenkaan oteta huomioon sitä, että yhteinen nimi lapselle saataisiin muutenkin kuin ottamalla miehen nimi. Siinä mielessä käsitys ei ole tasapuolinen. Joissain tapauksissa kyse voi olla painostuksestakin, Paikkala selventää.

Laillinen pakko miehen sukunimen ottamiseen oli voimassa vuodesta 1930 vuoteen 1985. Paikkala korostaa ajan olleen erittäin lyhyt, sillä jo vuodesta 1986 eteenpäin nainen on voinut pitää oman sukunimensä ja se on yleistynyt siitä asti.

– Vuonna 1986 naisista oman sukunimen säilytti noin seitsemän prosenttia ja nyt se on jo 25 prosenttia. Se on kasvanut koko ajan eli se on selvä tendenssi, joka tulee vähitellen lisääntymään, kertoo Paikkala.

Kaksoisnimiä asiantuntijan mukaan on nykyään vähemmän kuin ennen. Niitä käytettiin silloin, kun nainen ei voinut pitää omaa sukunimeään muuten kuin miehen sukunimen yhteydessä. Vuoden 1986 alussa kaksoisnimisiä naisia oli seitsemän prosenttia ja se kasvoi yhdeksään prosenttiin vuoteen 1990 mennessä ja lähti sen jälkeen laskuun.

– Se, että mies ottaisi naisen kaksoisnimen, on aika harvinaista. Prosentteina se on 1,5, mutta se on kuitenkin kasvanut yhden prosentin sukunimilain-voimaantulon jälkeen, Paikkala toteaa.

Mikä mahtaa olla syy sukunimen valintaan?

Paikkala kertoo sukunimen valinnan liittyvän usein siihen, että halutaan vaihtaa hienompaan sukunimeen tai erota omasta suvustaan ja vaihtaa kokonaan toisen suvun nimeen.

– On myös selvästi ilmaistu tasa-arvo-pyrkimyksiä. Vastavuoroon halutaan ottaa naisen sukunimi, sillä tämä käytäntö on ollut pitkään toisin päin. Se on miehiltä sellainen feministi-näkökulma, asiantuntija kertoo.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat