Oikeusministeri ja kansanedustaja eri linjoilla: Kyllä vai ei seksin ostamiselle?

13.11.2012 08:40 -

Vasemmistoliiton kansanedusta Anna Kontula vastustaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ehdottamaa seksin ostamisen täyskieltoa. Henriksson on perustellut ehdotustaan erityisesti Ruotsissa saaduista kokemuksista.

- Ruotsissa väitetyistä hyvistä kokemuksista ei ole mitään näyttöä. Päinvastoin, on näyttöä siitä, että kielto ei ole vähentänyt ihmiskauppaa eikä ole parantanut uhrien tilannetta. Se on heikentänyt seksityöläisten asemaa Kontula sanoi Enbuske&Linnanahde Crew -ohjelmassa.

- Tällainen laki heittäisi seksityöläiset marginaaliin. Heidät leimattaisiin ja syrjäytymisen riski kasvaisi. He joutuisivat pelkäämään väkivaltaa eivätkä uskaltaisi ilmoittaa asiasta poliisille.

- Poliitikkojen tehtävä ei ole antaa ihmisille moraalisia käyttäytymisohjeita rikoslain kautta, Kontula sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson oli eri linjoilla.

- Uskon, että vapaaehtoisesti itseään myyviä on vähän. Nykyinen laki ei suojaa ihmiskaupan ja parituksen uhreja riittävästi. Kyse on siitä, että nuoria tyttöjä pakotetaan kaduille ja yhteiskunnan tulee heikossa asemassa olevia ihmisiä, Henriksson sanoi.

- Täyskielto ei heikentäisi prosituoitujen asemaa kuten väitetään. Ruotsissa tutkimukset ovat osoittaneet, että siellä katuprostituutio on puolittunut ja 70 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että laki on toiminut hyvin. Myöskään maan alle menneen prostituution ei ole todettu yleistyneen.

Henriksson ei myöskään innostu bordellien laillistamisesta.

- Se on huono ajatus. Hollannissa se on sallittua ja raporttien mukaan se on tuonut tullessaan ihmiskauppaa ja paritusta. Minusta voimme ottaa mallia Ruotsista. Se ei halua olla ihmiskauppialle houkutteleva maa eikä Suomenkaan pitäisi sitä olla, Henriksson sanoi.

Helsingin Keskustanuorten piirin puheenjohtaja Alena Santalainen on ehdottanut bordellien laillistamista Suomessa.

- Ensinnäkin, onko seksi ihmisen perustarve, jota pitäisi saada. Silloin sen kieltämiselle ei ole perusteita. Toinen on veronmaksajan näkökulma. Minua harmittaa se, että on yksi vanha ala, josta ei makseta lainkaan veroja ja se saa olla olla harmaan talouden kotipesä.

- Mielestäni kuntien pitäisi saada päättää asiasta itse. On kuntalaisten
asia, haluavatko he kaduilleen bordelleja, Santalainen sanoi Enbuske&Linnanahde Crew -ohjelmassa.

Kuuntele:

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson haastattelu:



Vasemmistoliiton kansanedusta Anna Kontula haastattelu:



Helsingin Keskustanuorten piirin puheenjohtaja Alena Santalainen haastattelu:



(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat