Kissat koiria fiksumpia? Kannattaako pettäminen tunnustaa? Iltapäivälehden vaalikonekysymykset hämmentävät

27.01.2015 14:29 -

Huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit pitävät ehdokkaat kiireisinä. Parhaillaan parituhatta ehdokasta ahertaa muun muassa eri medioiden vaalikoneiden parissa. Eräs ehdokas kertoi saaneensa eteensä Ilta-Sanomien vaalikoneen väitteet, jossa oli mukana myös hivenen hämmentäviä kohtia. 

Huhtikuun 19. päivä suomalaiset marssivat jälleen ääniuurnien ääreen eduskuntavaalien tiimoilta. Kansakuntamme vetureiksi pyrkii tälläkin kertaa parituhatta ehdokasta, joista sitten pitäisi löytää se paras – tai ainakin vähiten huono – ehdokas. Valintaa helpottamaan on luotu vaalikoneet, joihin vastaamalla oma ”match” löytyy ketterämmin kuin satoja vaalipuheita ja keskusteluja seuraamalla.

Eduskuntavaaleissa ehdolle asettuva Leo Stranius kirjoittaa Facebookissa saaneensa äskettäin linkin Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalikoneeseen. Muutamat Ilta-Sanomien vaalikoneväitteet kuitenkin aiheuttivat ylimääräistä päänrapsutusta Straniukselle.

– IS:n vaalikoneessa on sellaisia tärkeitä ja ajankohtaisia poliittisia väitteitä, kuten ”Kissat ovat koiria fiksumpia eläimiä.”, ”Aina kannattaa tunnustaa, jos pettää.” ja ”Syön enemmän eines- kuin kotiruokaa.”, Stranius kertoo.

Kansanedustajan uran kannalta kenties turhiltakin vaikuttavia väitteitä ei voi myöskään skipata, sillä vaalikoneen ehtojen mukaan kaikkiin kysymyksiin on vastattava, mikäli mielii olla mukana myös Hesarin vaalikoneessa.

Straniuksen seinällä keskustelu aiheesta on käynyt vilkkaana. Monet ovat antaneet tälle myös kullanarvoisia vinkkejä vastausten varalle.

– Koska ihmiskunta - ja siis myös äänestäjäkunta - jakautuu kissa- ja koiraihmisiin, poliittisesti viisainta on hypätä enemmistön kelkkaan. Carrollin yliopiston kyselyssä 60 prosenttia tutkituista sanoi olevansa koiraihmisiä ja 11 prosenttia kissaihmisiä, Sami huomauttaa.

Kysymys on kuitenkin kinkkinen, sillä kissojen valintaa puoltaa tutkimus, jonka mukaan kissaihmiset ovat fiksumpia kuin koiraihmiset.

Pettämisväitteeseenkin tarjoillaan järkevältä vaikuttava perustelu.

– Politiikassa pätee sama: jos kääntää takkinsa, on tunnustettava, että on ollut väärässä ja kenties pettänyt valitsijansa, Kristine kommentoi.

//

Julkaisu käyttäjältä Leo Stranius.

Mitä vaalikoneissa pitäisi kysyä? Kommentoi alle!

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Maria Rautio) 

Kilpailut

Uusimmat