Kännykkä putosi järveen, pelastaako riisipussi?

19.06.2015 10:03 -

Rakas kännykkä on mukana kaikkialla, myös lomanvietossa, ja joutuu moniin vaaratilanteisiin. Veneilijän taskusta ja laiturilta on yllättävän lyhyt matka Järvi-Suomen vesiin. Mitä kastuneelle kännykälle pitäisi tehdä?

Matkapuhelin ei rakasta vesileikkejä. Ennen älypuhelimia laitteet saattoi itse purkaa akun irroittaen ja levittäen osat kuivumaan toivoen parasta. Nykyiset älypuhelimet ovat kinkkisiä, sillä jo niiden purkamiseen tarvitsisi erikoisvälineitä.

Moni suomalainen vannoo riisipussikikan nimeen. Siinä kastunut puhelin laitetaan tunneiksi, vaikkapa yön yli, sammutettuna riisipussiin. Tämän uskotaan nopeuttavan kuivumista.

– Riisissä kuivattamisesta ei ole mitään hyötyä. Jos puhelin pidetään riisissä yön yli ja otetaan se aamulla taas käyttöön, ei se kosteus ole sieltä mihinkään hävinnyt, kertoo Kalle Kivimäki Ifiksaus-huoltoliikkeestä Hämeenlinnasta.

Miten kastuneen kännykän kanssa sitten oikein pitäisi toimia?

– Ainakin se kannattaa ehti sammuttaa. Tosi moni käyttää kastunutta puhelinta sen kastumisen jälkeen, koska se saattaa jonkun aikaa vielä toimiakin sen jälkeen, sanoo Kivimäki.

Sammuttamisen jälkeen puhelinta voi kuivattaa vaikka hiustenkuivaajalla, mutta se pitäisi silti viedä huoltoon mahdollisimman nopeasti. Huollossa puhelin laitetaan ultraäänipesuun, jolloin siitä saadaan poistettua kosteus.

Pelkkä vesi ei sinänsä tee puhelimelle vahinkoa, vaan se, että siinä on samanaikaisesti virrat päällä. Kivimäki ei kuitenkaan suosittele "vanhan kansan viisautta" eli puhelimen säilyttämistä vedessä ja siinä sen huoltoon tuomista.

– Virrat pois, kuivatus jos mahdollista ja huoltoon, tiivistää Kivimäki.

Kuva: Shutterstock ja Aleksi Leinonen

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat