Juha Tapio ruotii uutuuslevynsä biisi biisiltä: Tällainen albumi on artistin omin sanoin

09.10.2015 12:45 -

Juha Tapio on julkaissut odotetun Sinun vuorosi loistaa -albumin. Levy on artistin omien sanojen mukaan henkilökohtaisin tähän mennessä. Siksi pyysimme artistia kertomaan jotain levyn jokaisesta kappaleesta.

– Tämä on henkilökohtaisin albumini. Ainahan näin sanotaan, mutta tämä levy todella on minulle hyvin läheinen. Levy sisältää lauluja, jotka ovat kulkeneet mukanani jo kohta kymmenen vuotta. Olen halunnut ottaa niitä mukaan jo edellisille levyille, mutta ne tulivat valmiiksi vasta nyt. Levy on siis monen vuoden työn tulos. Tilanne on vähän sama kuin monesti ensimmäistä levyä julkaistaessa, jolloin biisejä on kerätty mukaan koko siihen astisen elämän varrelta. Tämä on vähän kuin toinen ensimmäinen levy. Lisäksi levyn teema, sovinto, on itselle läheinen.

Kappaleet Juha Tapion kuvailemana:

1. Eläköön
– Meikäläisen uran Iisakin kirkko. Sävellyksestä on olemassa ensimmäinen mies ja kitara -demo jo varmaan vuodelta 2007. Sävelmä kulki mukanani kaikki nämä vuodet, yritin tehdä sen valmiiksi useammallekin levylle, mutta en saanut tekstiä kirjoitettua aikaisemmin valmiiksi. Helatorstaiyönä kyllästyin omaan jahkailuuni, sanoin mielessäni, että "kiekko on ollut lavassa seitsemän vuotta, olisko aika lämätä". Oli. Tämä on kenties mahtipontisin levytykseni, ja ehdottomasti yksi tärkeimmistä biiseistäni koskaan.

2. Jotain niin oikeaa
– Toinen vuosikausia mukanani kulkenut laulu. Tiesin aika tarkkaan mitä haluan tähän biisiin tekstiksi, mutta en saanut tätä maaliin haluamallani tavalla. Otin yhteyttä parhaaseen tietämääni tekstintekijään, Edu Kettuseen, joka kirjoitti tekstin. Tämä on kymmenes levyni, ja ensimmäinen kerta kun jonkun muun kirjoittama sanoitus päätyy levylleni. Edu teki hyvää työtä, omalta tämäkin tuntuu, ja oikeastaan jopa nivoo yhteen muiden laulujen teemoja. Toteutus on ruotsalainen. Ai mitä se tarkoittaa? En minä tiedä, kannattaa kuunnella.

3. Sinun vuorosi loistaa
– Levyn nimibiisi ja ensimmäinen single. Halusin tämän lauseen ja biisin levyn kärjeksi, sillä tässä ajassa tuntui tärkeältä viesti omaksi itsekseen rohkaistumisessa, ja toisen näkemisessä hänen omassa ainutlaatuisessa valossaan tuntui tärkeältä. Koko homman kruunasi Michael Monroen vierailu saksofonisoolossa. Mahtava keikkabiisi. Muita en ole vielä päässyt testaamaan, mutta pian pääsen!

4. Älä lähde vielä pois
– Kasarifiilistä, vaikka ei tämä mikään pastissi nuoruuteni musasta olekaan. Tämä päivä on tänään, huomisesta ei tiedä kukaan, joten parempi opetella antamaan anteeksi muille ja itselleen, ja käyttää tämä päivä hyvin. Tommi Viksten antaa loppupuolella kitaran laulaa. Minä tykkään semmosesta.

5. Rakastettu
– Sinne uran tärkeimpiin menee tämäkin laulu. Kertosäkeessä sanotaan jo melko suoraan jotain sellaista, mitä olen kiertoteitse yrittänyt vuosien varrella sanoa. Olennainen rooli tässä on ilmiömäisellä Johanna Kurkelalla, joka laulaa laulussa tärkeän roolin. Rumpalini Kalle Torniainen ei soita tässä rumpuja, vaan housunsaumaa, nuottitelinettä ja kaikkea mitä käsiin sattui. Näin rytmikudelmasta tulee mukavasti erilainen.

6. Kolikko kerrallaan
– Mulla on maailman paras bändi, ja tässä veljet pääsevat soittamaan ja irrottelemaan. Tarinointia Tuulista ja Leevistä, jotka löytävät toisensa ja sen seurauksista. Oi-oi, kun päästään keikalle kiskomaan tätä!

7. Yksinäiset
– Yksi lohduttomampikin tarina tänne mahtuu, nimi kertoo jo paljon. Kertomus miehestä, joka on hylännyt toiveet rakkaudesta, mutta etsii silti hyväksyntää. Sieltä, mistä sitä saa. Janne Kososen jousisovitus on hieno.

8. Mä löysin sut
– Kitaristini Tommi Vikstenin sanoin "tässä on aikamoista kosmista vääntöä". Kosmisen maiseman kautta mennään perusasioiden äärelle, sekä musiikillisesti että tekstissä.

9. Sitä mitä jokainen
– Everybody needs somebody, Kaikki tahtoo, Jokainen, Kaikki tahtoo rakastaa... Muistelin tämän tyylilajin popkappaleita ja sormiharjoituksena väsäilin huhtikuisena aamuna työhuoneella huvikseni tämän tyyppisen. Aihio alkoi tuntua niin toimivalta, että siitähän piti tehdä ihan oikea biisi. Saimme tämän valmiiksi viimeisenä yönä ennen levyn lähtöä tehtaalle, tuottaja Eppu Kosonen keksi vielä heittää "hoo-oo-o" lauluriffin biisiin. Tai hän keksi, minä heitin.

10. Kuu
– Halusin tämän Sinun vuorosi loistaa -levyn päätösbiisiksi. Pärjäämme täällä, jos annamme toistemme loistaa ja heijastamme sitä hyvää toinen toisillemme. Minä olen kuu, josta valosi heijastuu. Melodikasoolokin mahtuu levylle.

Nyt, kun tiedät tarinat, kuuntele, miltä kappaleet kuulostavat:

Kuva: Ville Juurikkala

Kilpailut

Uusimmat