Huomaatko saaneesi myös työpaikalle oman "puolison" ?

12.06.2011 12:13 -

Työpuoliso on tavallisesti vastakkaista sukupuolta oleva työkaveri. Usein hänen kanssaan jaetaan  samantyyppisiä tehtäviä. Tämä luo yhteisen siteen, joka aikaa myöten kehittyy syvemmäksi ihmissuhteeksi.

Työpuolison kanssa jaetaan yhteiset ilot, surut, joskus jopa salaisuudet, joita ei kerrota edes omalle puolisolle. Työpuoliso-ilmiö on yleistynyt viime vuosikymmeninä sitä mukaan kun naiset ovat ryhtyneet tekemään samoja töitä kuin miehet. Tyypillinen työpäivä esimerkiksi USA:ssa on lounaineen yhdeksän tuntia pitkä. Lopulta työssä vietetään enemmän aikaa kuin kotona.

Kyselyssä 69 prosenttia amerikkalaisista työntekijöistä myönsi, että heillä on tai on ollut työmies tai työvaimo. Suhde
on yleensä platoninen.

Ohessa kaksi erilaista esimerkkiä henkilöistä, joilla on oma työpaikkapuoliso.

Hyvä esimerkki on nelikymppinen, Etelä-Kaliforniassa toimivan muotialan yrityksen johtaja. Hänellä on ollut kaksi työmiestä. Ensimmäinen oli yhtiön entisen johtajan poika. Kun tämä lähti firmasta, nainen koki jotain puuttuvan. Kolme vuotta myöhemmin hän löysi toisen työmiehen.

Nykyinen tyopaikkakaveri on naista vanhempi, firman johtotehtävissä oleva mies. Parivaljakko työskentelee ja matkustaa yhdessä pitkille työmatkoille Eurooppaan. Nainen pystyy puhumaan työmiehensä kanssa luottamuksellisesti mistä tahansa työasioista. Sen lisäksi nainen avautuu tälle kaikesta muustakin - jopa pulmista oman aviomiehen kanssa. Nainen tietää työmiehen ymmärtävän, koska tämä on itsekin tahollaan naimisissa. Nainen ei pidä suhdetta ongelmana. Se auttaa häntä pitämään työasiat poissa kotoa ja keskittymään siellä perheeseensä. Naisen mukaan on jopa välttämätöntä, että on joku henkilö, jonka kanssa jakaa työpaikan ilot ja murheet.

Toinen esimerkki on kuusikymppinen, suuren sairaalan ensiapulääkäri, jolla on ollut kaksi työvaimoa. Ensimmäinen oli miehen itsensä kouluttama naispuolinen erikoissairaanhoitaja. He alkoivat käydä syvällisiä keskusteluita pitkillä lounailla. Puolentoista vuoden kuluttua mies alkaa huomata tämän verottavan suhdetta omaan vaimoon. Niinpä hän pisti suhteen poikki.

Toinen työvaimo on naislääkäri, jolla oli mieheen yhtä suuri vetovoima. Tämän suhteen mies katkaisi vahingosta viisastuneena jo puolen vuoden päästä. Mies uskoo, että myös hänen vaimollaan oli edellisessä työpaikassa työmies. Lääkärillä on lisäksi kokemuksia työtovereista, joiden avioliitot ovat kaatuneet työpuolisoon. Kummassakin tapauksessa aviomies oli alkanut viettää kaikki vapaa-aikansa työvaimon kanssa, seksisuhteesta tapauksissa ei ollut kysymys. Siitä huolimatta vaimot hakivat eroa. Miehen mielestä termi ”työpuoliso” onkin liian harmiton. Hänestä parempi kuvaus on ”henkinen pettäminen”. Varsinkin naiset suhtautuvat siihen usein yhtä vakavasti kuin seksuaaliseen pettämiseen. Mies muistuttaa, että mikään ihmissuhde ei ole staattinen, vaan elää koko ajan. Niinpä pikku flirttailusta voi vähitellen kypsyä täysimittaiseksi seksisuhteeksi.

Joissain tapauksissa amerikkalainen yhteiskunta näyttää jopa kannustavan työpuoliso-suhteisiin. Näkyvin esimerkki ovat tv-uutisten ankkuriparit. Heidät valitaan monesti sen perusteella, että he näyttävät avioparilta.

(Radio Nova)



Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat