Aito avioliitto -liikkeen Rahkonen pysyy kannassaan: Sateenkaariperheiden lapsilla menee huonommin

22.07.2015 16:30 -

Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista ajavan Jukka-Pekka Rahkosen mielestä sateenkaariperheiden lapset saavat huonommat eväät elämään kuin heteroydinperheiden jälkikasvu. Hän viittaa kintaalla kansainvälisiin tutkimustuloksiin, jotka kertovat toista. Novan Ivan Puopolo lähti selvittämään vyyhtiä.

Aito avioliitto -yhdistyksen nettisivujen mukaan se muun muassa "edistää ja vahvistaa miehen ja naisen välisen avioliiton asemaa ja merkitystä aitona, erityisenä, luonnollisena ja pysyvänä instituutiona suomalaisessa yhteiskunnassa ja lainsäädännössä".

Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen on sitä mieltä, että samaa sukupuolta edustavien vanhempien perheessä lapset kärsivät aina.

Novan Ivan Puopolo otti yhteyttä Rahkoseen ja kysyi, onko tämä tietoinen Coloradon yliopiston tuoreesta tutkimusanalyysista, jossa käytiin läpi 19 000 asiasta kirjoitettua tutkimusta ja artikkelia. Sen mukaan homojen kasvattamat kapset eivät eroa eroaheterioperien lapsista millään tavalla.

Rahkonen kertoi olevansa tutkimuksesta tietoinen, mutta:

– Siinä tutkimuksessahaan ei nimenomaan tutkittu lapsi vaan konsensusta erilaisista lausunnoista ja siitä, mihin suuntaan tää konsensus tutkijoiden keskuudessa on kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana, sanoi Rahkonen.

Eivätkö tutkijoiden mielipiteet heijasta tutkimustuloksia, kysyi Ivan.

– Ei. Eihän se oo ennenkään tieteessä ollut mikään totuuden mittari, että mihin konsensus johtaa. Se on vaan yksi tapa katsoa sitä, minkälainen ajatusvirta on muotia.

Ivan Puopolo tarkisti tieteellisen konsensuksen käsitteen tieteen filosofilta Tomi Kokkoselta.

– Tietysti tieteellisessä tiedontuotannossa demokratia tai enemmistön mielipide ei ole se, joka merkitsee vaan se, mille kannalle on paras evidenssi ja parhaat argumentit. Mutta tietysti se on se tiedeyhteisö kokonaisuudessaan, joka arvioi sitä, jotenka jos jossain asiassa päästään konsensukseen, se tarkoittaa sitä että kenelläkään ei ole enää hyviä argumentteja tai uutta todistusaineistoa, joka kumoaisi sen konsensusäkemyksen.

Aito avioliitto -Rahkosen mukaan Ylen uutisesta huolimatta ei ole olemassa konsensusta, mitä sateenkaarilasten hyvinvointiin tulee. "Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset ovat aivan samanlaisia kuin"; yritti Puopolo siteerata uutista puhelimessa Rahkoselle, joka kuitenkin keskeytti toimittajan.

– Se ei pidä paikkaansa, tu on valheellinen väite, koska tutkijat eivät ole yksimielisiä, ja korosti että "tästä asiasta ei ole mitään yksimielisyyttä".

Puopolo kääntyi vielä toisen asiantuntijan  puoleen. Seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden monimuotoisuuteen  perehtynyt psykologi Aleksi Jalava hyväksyy Coloradon yliopiston analyysin lopputuloksen.

– Kun sateenkaarilapsia on tutkittu 1970-luvulta alkaen, on nähty se, että sateenkaariperheiden lasten kehitys ei mitenkään vaarannu. Kiteyttettynä voidaan sanoa, että näissä perheissä lapset voivat hyvin ja pitkittäistutkiuksissa on todettu että se hyvinvointi jatkuu ihan aikuisuuteen saaka. Näin voidaan sanoa, että konsensus vallitsee sitä asiasta.

Kuuntele koko radiojuttu!

Aito avioliitto -liikkeen sivuilla kannatuksensa tuovat avoimesti esille muun muassa keskustan Hannu Takkula, pastori Mika Ebeling, urheilija Juha Mieto, Muutos 2011-puolueen James Hirvisaari ja perussuomalaisten Mika Niikko.

Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä on kerännyt yli 50 000 nimeä. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Tasa-arvoinen avioliittolaki Suomessa lähti niinikään liikkeelle kansalaisaloitteesta. #tahdon2013-liike juhli tasa-arvoista avioliittolakia viime vuonna. Se astuu voimaan vuonna 2017.

Ylen uutisen tutkimuksesta löydät täältä.

Kilpailut

Uusimmat