Kuva: Nelonen/Jere Hietala

Erikoisjoukot läpäissyt Elina Gustafsson paljastaa leirin pahimman tehtävän: "Se oli epämiellyttävä"

02.06.2024 18:15 - Sanni Seppä

Gustafsson kertoo myös, kuinka hän uskalsi heittäytyä kaikkiin tehtäviin.

Suomen tv-historian rankimmaksi realityksi kuvailtu Erikoisjoukot tuli päätökseensä tällä viikolla. Koulutuksen läpäisivät ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson, somepersoona Aleksi Hakanen, liikunta-alan yrittäjä ja urheilija Oona Tolppanen, sekä jääkiekkoilija Noora Räty.  

Elina Gustafsson, 32, tiesi ohjelmaan lähtiessään, ettei kyseessä ollut hauska kesäleiri, vaan fyysistä ja psyykkistä vahvuutta vaativa koulutus, jossa kukaan ei tulisi pääsemään helpolla.  

- Menin sinne sillä asenteella, että menen tämän alusta loppuun, hän kertoo haastattelussa.  

Koulutuksessa kokelaita pidetään jatkuvassa valmiustilassa, ja heitä väsytetään jatkuvilla fyysisillä suorituksilla ja vähäisellä ruoalla. Ohjelma simuloi Suomen erikoisjoukkojen valintakokeita, ja koulutusleirin aikana kokelaiden henkinen ja fyysinen suoriutuminen viedään äärirajoille tarkoituksella.  

- Sehän on mentaalisesti aika raskasta, kun et koskaan tiedä milloin tapahtuu ja pitää olla valmiina koko ajan.  

- Asennoiduin siihen niin, että kun ei tiedä, niin sitten vain mennään sillä mitä on. Kaikki hyväksyivät sen tilanteen. Mutta se oli ehkä raskainta, ettei ikinä tiennyt, mitä tuleman pitää ja koska tulee lähtö, Gustafsson miettii. 

Ohjelmassa kokelaiden fyysinen ja psyykkinen suoriutuminen viedään äärirajoille. (kuva: Nelonen/Jere Hietala)

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Ohjelmassa suoritettiin toinen toistaan hurjempia tehtäviä: hypättiin liikkuvasta helikopterista, marssittiin kilometritolkulla painavien kantamusten kanssa, hytistiin kylmissä oloissa ja pelastauduttiin veteen uppoavasta autosta. Erityisesti yksi tehtävä on kuitenkin jäänyt Gustafssonin mieleen kaikista pahimpana. Kyseisessä tehtävässä kokelaiden piti pudottautua selkä edellä 7,5 metrin korkeudesta veteen. Gustafsson näki ennen omaa suoritustaan, miten Oona Tolppanen iskeytyi veteen väärässä asennossa, kasvot edellä. 

- Oli ihan hirveää mennä suorittamaan tehtävää sen jälkeen, Gustafsson muistelee. 

Gustafssoninkaan osalta tehtävä ei lopulta mennyt aivan nappiin, vaan hän läimähti veteen samalla tavalla vaarallisessa asennossa, kasvot ja vatsa edellä. 

- Olen tehnyt sen viidestä metristä onnistuneesti, mutta tiesin, että kun siihen tulee niitä metrejä lisää, niin se ei välttämättä tule menemään hyvin, Gustafsson sanoo.  

- Se oli niin epämiellyttävä tehtävä. 

Ohjelmassa nähtiin myös tehtävä, jossa kokelaita juoksutettiin kovaa vauhtia eteenpäin huput päässä. Tätäkään Gustafsson ei muistele erityisellä lämmöllä.  

- En tykkää yhtään siitä, kun ei näe eteensä, mutta se 7,5 metristä hyppääminen oli pahin tehtävä mulle, hän toteaa. 

(kuva: Nelonen/Jere Hietala)

Jokaisen jakson alussa katsojat saavat sisältövaroituksen: "Ohjelma sisältää kohtauksia, joissa ihmiset altistuvat fyysiselle vaaralle ja henkiselle stressille. Ohjelma ei sovi herkille katsojille". Osa tehtävistä onkin niin hurjia, että katsojaa alkaa väkisinkin kauhistuttaa kokelaiden puolesta. Miten ihmeessä Gustafsson siis oikein uskalsi heittäytyä kaikkiin tehtäviin?  

- Ajattelin, että ne tehtävät on kuitenkin suunniteltu niin, että jos ne tekee oikein, niin siinä vältytään isoimmilta loukkaantumisilta. Eikä siinä kohtaa voi ajatella, kun sä menet tekemään jotain tehtävää, että miten tässä käy, hän pohtii.  

Gustafsson kertoo, että hän osaa myös napauttaa aivonsa tarvittaessa "off-asentoon", vaikka jännittäisi tai kauhistuttaisi. Silloin hän pystyy sulkemaan epäolennaiset asiat pois mielestään. 

- Tykkään tehdä hurjia asioita. Ei auta kuin tehdä ja sitten katsoa, että mikä on lopputulos, hän summaa. 

(kuva: Nelonen/Jere Hietala)

Lue myös: Janne Lehtonen oikoo sitkeän harhaluulon erikoisjoukoista: "Ei se todellakaan ole sitä"

Lue myös: Karri Koira kertoo nyt, miksi hänen toista albumiaan saatiin odottaa 12 vuotta

Lue myös: He ovat uuden Farmi Suomi: Revanssi -sarjan kilpailijat - mukana vanhoilta kausilta tuttuja kasvoja

Kilpailut

Uusimmat