Kuva: Nelonen / Patrik Pesonen

Kotimaiset elokuvat ylittävät jo nyt katsojaluvuissa hienon rajapyykin - edellisestä kerrasta aikaa 9 vuotta

08.03.2024 10:15 - Sanni Seppä

Kotimaiset elokuvat ovat keränneet jo maaliskussa miljoona katsojaa viimeksi vuonna 2015.

Tänä viikonloppuna ylittyy miljoonan elokuvateatterikatsojan raja kotimaisten elokuvien osalta vuonna 2024. Menestystä on niittänyt useampi eri lajityyppi.

Kyseessä on melko harvinainen tilanne, sillä kotimaiset elokuvat ovat keränneet jo maaliskuussa miljoona katsojaa vuosikohtaisesti viimeksi vuonna 2015. Suomen elokuvasäätiö kertoo tiedotteessaan, että viimeisen 35 vuoden aikana raja on ylittynyt aiemmin vain neljä kertaa maaliskuuhun mennessä.

Elokuvat Myrskyluodon Maija ja Luottomies-elokuva: All in ovat etenkin olleet suomalaisten mieleen alkuvuonna. Tiina Lymin ohjaama Myrskyluodon Maija koputtelee jo 400 000 katsojan rajapyykkiä ja Luottomies-elokuva puolestaan on houkutellut kolmessa viikossa huikeat 230 000 katsojaa elokuvateattereihin. Myös lastenelokuva Heinähattu, Vilttitossu ja kana on innostanut katsojia ja se on samassa ajassa kerännyt yli 130 000 katsojaa. 

Kotimaisten elokuvien osuus kokonaiskatselumäärästä on tällä hetkellä noin 55 prosenttia. Helmikuun loppupuoliskolla luku oli vielä korkeampi, jolloin päiväkohtainen kotimaisuusaste oli korkeimmillaan jopa 76 prosenttia. 

"Elokuvateatterikatsojat luottavat suomalaiseen elokuvaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Kotimaan miljoona katsojaa liittyvät mukaan siihen valtavaan ulkomaiseen katsojajoukkoon, jonka ansiosta kaksi kotimaista elokuvaa The Twin ja Sisu saavuttivat ulkomailla miljoonan katsojan rajan. Myös Kuolleet lehdet tulee ylittämään ulkomailla miljoonan katsojan rajan aivan lähiaikoina", iloitsee elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen.

Lue myös: Luottomies-elokuva: All In rikkoi koko 2020-luvun ennätyksen ensi-iltaviikonloppunaan

Lue myös: Myrskyluodon Maija on 2020-luvun katsotuin kotimainen elokuva

Lue myös: Arvostelu: Priscilla-elokuva näyttää Elviksen ja Priscillan suhteesta vaietumman puolen

Kilpailut

Uusimmat