Kuva: Pasi Murto / AOP

Pamela Tola päätyi nuorena rajuun ratkaisuun ja lopetti näyttelemisen - "Olin ahdistunut ja valmis luovuttamaan"

27.01.2023 17:15 - Sanni Seppä

Tola vieraili Iriz Silander ja VIP-vieraat -podcastissa ja kertoi nuorena kokemastaan ahdistuksesta ja paineesta, jota näyttelijäntyö hänelle aiheutti.

Vaikka näyttelijäntyöt kuulostavat monen korvaan unelmatyöltä ja pelkältä ruusuilla tanssimiselta, ei se sitä kuitenkaan todellisuudessa välttämättä ole. Ohjaaja ja näyttelijä Pamela Tola, 41, teki läpimurtoroolinsa vuonna 2005 julkaistussa Tyttö sinä olet tähti -elokuvassa, mutta ennen iloa tuottanut työ muuttuikin nopeasti painajaiseksi. Tola vieraili Iriz Silander ja VIP-vieraat –podcastissa kertomassa näyttelemisen aiheuttamasta ahdistuksesta ja paineesta, jotka johtivat lopulta näyttelemisen hetkelliseen lopettamiseen. 

- Koin, etten ollut itse ihmisenä muuttunut, mutta jotkut kaverit saattoivat kokea sen toisin. Minulle se olo siitä, että yhtäkkiä muutuin ihmisten silmissä ja jouduin miettimään, että mistä syystä ihmiset ovat kiinnostuneet seurastani oli aika hämmentävää ja ahdistavaakin. Oma kokemukseni ei ollut siis pelkästään positiivinen, jos ajatellaan sitä julkisuutta, Tola kertoo.

Muun muassa ammatilliset paineet, Tolaa kohtaan muuttuneet asenteet ja samaan aikaan riittämättömyys itselleen aiheuttivat lopulta niin kovan stressin, että valtavassa nosteessa ollut näyttelijä päätti laittaa pisteen rakastamalleen ammatille. Tola teki läpimurtoroolinsa jälkeen vielä hetken näyttelijäntöitä, kunnes päätti siirtyä hetkeksi sivuun parrasvaloista.

- Tein heti perään toisenkin elokuvan ja sen jälkeen olin niin ahdistunut ja uupunut ja valmis luovuttamaan, että lopetin näyttelemisen hetkeksi. Olin niin ahdistunut.

- Se ei tuntunut sellaiselta elämältä, jota halusin silloin elää. En halunnut jatkaa. Ajattelin, että pakko keksiä jotain muuta, kun elämästä oli hävinnyt ilo. Näytteleminen oli aiemmin perustunut iloon ja sitten kun se ei enää tuottanut minulle iloa, vaan ahdistusta ja paineita, niin mietin, että miksi sitten edes teen tätä, Tola kertoo. 

Lopulta Tola palasi näyttelijän töiden pariin ja levitti siipensä myös ohjaamisen suhteen. Näyttelijän mukaan oli tärkeää oppia tuntemaan, että hän on olemassa ilman suorituksiaan tai saavutuksiaankin. 

- Tarvitsin sen ajatuksen, että olen olemassa ilman näyttelijän ammattiakin. Että olen olemassa ja hyväksytty ihan vain ihmisenä sellaisena kuin olen, näyttelijä sanoo. 

Voit kuunnella koko jakson alta tai Podplaysta.

Lue myös: HS: Pamela Tolan nuoruuden traumat saivat hänet opettelemaan kipeille asioille nauramista

Lue myös: Pamela Tolan seuraava elokuvaohjaustyö julkistettiin - pääosissa nimekkäät Putous-tähdet

Lue myös: Pamela Tola näyttelee pakkomielteistä vainoajaa - oma traumatausta auttoi ymmärtämään roolihahmoa

Kilpailut

Uusimmat