Kuva: AOP

Meta haastettiin oikeuteen - perhe syyttää Instagramia tyttärensä syömishäiriöstä ja itsetuhoisuudesta

09.06.2022 18:15 - Riia Frost

Syytteen mukaan viime syksynä yrityksestä olisi vuotanut sisäisiä Meta-tutkimusdokumentteja, jotka paljastivat, että teknologiajätti tiesi tytäryhtiönsä Instagramin pahentavan mielenterveysongelmia ja kehonkuvaa erityisesti teini-ikäisten keskuudessa.

Nuoren tytön perhe on haastanut Meta-yrityksen, entiseltä nimeltään Facebook, oikeuteen henkilövahingoista. Perhe syyttää teknologiajättiä ja tämän omistamaa Instagram-sovellusta tyttärensä Alexis Spencen syömishäiriön ja itsetuhoisuuden aiheuttamisesta. Kanteen nostamisessa on auttanut Social Media Victims Law Center, joka puolustaa verkossa vahingoittuneiden teini-ikäisten perheitä.

Tapahtuneen uhri Spence loi Instagram-tilinsä vanhemmiltaan salaa ollessaan vasta 11-vuotias. Syyte sanoo, että Instagram ohjasi nuoren lähes välittömästi anoreksia-syömishäiriöön sekä itsensä viiltelyyn ja toi tytölle riippuvuuden kyseisen sovelluksen käyttämiseen. Lisäksi nuoren kehonkuvan muutokseen vaikutti sovelluksen tapa mainostaa ja ylistää laihdutuskuureja sekä sairaalloisen laihoja malleja. Syytteessä korostetaan myös, että näiden oireiden takia Spencen välit vanhempiinsa kärsivät merkittävästi.

Nykyään 19-vuotias nuori on sairaalassa masennuksen, ahdistuksen ja anoreksian takia.

”Hänen täytyy olla jatkuvasti yhteydessä lääkäreiden kanssa ja taistella toipuakseen. Alexis tulee kärsimään pysyvistä henkisistä ja tunteellisista vaurioista koko loppuelämänsä Instagramin toimien vuoksi”, syytteessä lukee.

Meta oli aiemmalta nimeltään Facebook. (kuva: AOP)

Syytteen mukaan nuoren kohtalo johtui täysin Instagramin haitallisesta sisällöstä ja jatkuvista mainoksista, joita sovellus tarjosi saadakseen nuoren sitoutumaan sovellukseen pidempään. Lisäksi perhe korostaa, että alaikäisten on liian helppoa luoda salaa Instagram-tili, vaikka sovelluksen ikäraja on 13.

Perhe on pyytänyt valamiehistön oikeudenkäyntiä ja vaatii rahallisia vahingonkorvauksia. Perhe perustelee vaatimuksensa sillä, että yritys on aiheuttanut Spencelle fyysistä ja henkistä kärsimystä, jotka vaikuttavat myös nuoren tulevaisuuteen.

Lisäksi syytteen mukaan viime syksynä yrityksestä olisi vuotanut sisäisiä Meta-tutkimusdokumentteja, jotka paljastivat, että teknologiajätti tiesi tytäryhtiönsä pahentavan mielenterveysongelmia ja kehonkuvaa erityisesti teini-ikäisten keskuudessa. Social Media Victims Law Center -yrityksen perustaja Matthew P. Bergman kertoo NBC News -julkaisussa, että Metan vuodetut asiakirjat osoittavat teknologiajätin pyrkimykset värvätä alaikäisiä käyttäjiä alustoilleen.

- Jos katsotaan tarkkaan tutkimuksia, joita Meta teki, niin he tiesivät tarkalleen, mitä tekivät lapsille ja jatkoivat siitä huolimatta. Kunpa voisin sanoa, että Alexisin tapaus on poikkeava, mutta se ei ole. Ainoastaan se on poikkeavaa, että hän selvisi, Bergman toteaa.

Meta tai Instagram eivät ole toistaiseksi kommentoineet syytettä. Metan perustaja Mark Zuckerberg, 38, on kuitenkin sanonut lokakuussa 2021 Facebook-julkaisussaan, että heidän yrityksensä pyrkii aina takaamaan lapsille turvallisen someympäristön.

"Olen viettänyt paljon aikaa miettien, millaisia kokemuksia haluaisin lasteni ja muiden kokevan netissä. Minulle on erittäin tärkeää, että kaikki, mitä me rakennamme, on turvallista ja hyväksi lapsille”, Zuckerberg kirjoitti.

Metan perustaja Mark Zuckerberg. (kuva: AOP)

Lue myös: Omaisuus suli miljardeilla - Facebookin palveluiden käyttökatko tuntui Mark Zuckerbergin lompakossa

Lue myös: Facebook-pomo ilmoitti toisen lapsensa syntymästä - tulokkaan nimi viittaa syntymäkuukauteen

Lähteet: NBC News, E! News

Kilpailut

Uusimmat