Kuva: Jere Hietala

Tänään tv:ssä: Suomen rankin realitykilpailu alkaa - jo alun varoitusteksti kertoo, mistä on kyse

30.05.2022 07:15 - Iiro Myllymäki

Erikoisjoukkojen ensimmäisessä jaksossa yksi kilpailijoista saatellaan verta vuotavana lääkärin tutkimuksiin.

Artikkeli sisältää paljastuksia jaksosta.

Tänään alkaa uusi realitysarja Erikoisjoukot, jota on jo ennalta markkinoitu Suomen tv-historian rankimpana kilpailuna. Ohjelma simuloi Suomen erikoisjoukkojen valintakokeita, ja koulutusleirin aikana kokelaiden henkinen ja fyysinen suoriutuminen viedään äärirajoille. Kouluttajina toimivat entiset erikoisjoukko-operaattorit, jotka pitävät nyt ensimmäistä kertaa Suomen historiassa valintakokeet siviileille.

Aiemmin oikeissa erikoisjoukoissa toimineet miehet luotsaavat kokelaita säälimättömällä otteella. (kuva: Jere Hietala)

Mukaan rankalle kurssille on lähtenyt 14 julkisuudesta tuttua henkilöä. Mukana ovat ex-hiihtäjä Sami Jauhojärvi, Miss Suomi Viivi Altonen, muusikko Elias Kaskinen, malli Sara Chafak, toimittaja Kimmo Ohtonen, missikisayrittäjä Sunneva Sjögren, somevaikuttaja Sauli Koskinen, ex-nyrkkeilijä Amin Asikainen, dj ja mediapersoona Amanda Harkimo, räppäri ja somevaikuttaja James Nikander, europarlamentaarikko Henna Virkkunen, ex-sulkapalloilija Ville Lång, ex-lumilautailija Heikki Sorsa ja kansanedustaja Tom Packalén.

Jo ohjelman alussa nähtävä varoitusteksti tekee selväksi, että ohjelmassa on tosi kyseessä.

Ohjelma sisältää kohtauksia, joissa ihmiset altistuvat fyysiselle vaaralle ja henkiselle stressille. Ohjelma ei sovi herkille katsojille. Suomen puolustusvoimat ei ole mukana ohjelman teossa”, tekstissä lukee.

Ensimmäisenä kokelaat laitetaan juoksemaan 3,5 kilometrin matka 18-kiloiset reput selässään, ja myöhemmin mukaan otettavat hiekkasäkit lisäävät yhteispainoa yli 30 kiloon. Reitti kulkee puoliksi suon läpi, ja lopulta kokelaat laitetaan kiertämään reitti vielä uudestaan. Yhdellä osallistujalla menee polvi sijoiltaan tehtävän aikana, ja hän jättää tehtävän kesken. Myös toinen osallistuja joutuu luovuttamaan tehtävän suhteen.

Ensimmäisen vuorokauden tehtävät eivät lopu tähän. Seuraavaksi osallistujat testaavat selviytymistään vedessä. He suorittavat osan merivoimien taistelusukeltajien allasharjoitteista. Erityisen paljon uskallusta ja kanttia kysyy hukuttautumistesti, jossa jalat sidottuina ja käsiä kropan takana pitäen osallistujien tulee upottautua 3,5 metrin syvyyteen. Tässä kohtaa James Nikander, eli Musta Barbaari, joutuu kohtaamaan vanhan traumansa siitä, että hän oli teini-ikäisenä vähällä hukkua.

- Kun vajosin veden alle, huomasin, että minulta on ihan veto pois. Alkoi tulla paniikki ja haukkasin sitä vettä. Tuntui siltä, että nyt kuolen, Nikander muistelee tilannetta.

James Nikander joutuu kohtaamaan vanhan traumansa vedessä. (kuva: Nelonen / Jere Hietala)

Jo ensimmäisen vuorokauden aikana kaksi kilpailijaa joutuu myöntämään ohjelman olevan heille liian rankka ja lähtemään pelistä pois. Jaksossa nähdään myös loukkaantuminen, kun kansanedustaja Tom Packalén liukastuu uintitehtävien lomassa ja lyö päänsä betonilattiaan. Lääkäri tulee heti tutkimaan vamman vakavuutta ja Packalén nostetaan verta vuotavana lattialta. Lopulta mies lähetetään vielä jatkotutkimuksiin, joissa selviää, pystyykö aivotärähdyksen saanut mies jatkamaan ohjelmassa.

Ohjelmassa ei ole erillisiä pudotuksia, vaan kisaajia tippuu sitä mukaa kun he itse luovuttavat tai leirin vetäjät päättävät, ettei osallistuja pysty jatkamaan. Loppuun selviävät vain vahvimmat ja päättäväisimmät.

Erikoisjoukot
Nelonen
klo 21.00

Lue myös: Uusi reality on Suomen tv-historian rankin kisa - julkisuuden henkilöt joutuvat äärimmäisiin olosuhteisiin

Lue myös: Sara Sieppi piti taivutella uutuusohjelmaan, jonka rankkuus yllätti täysin: "Kerkesin jo peruakin"

Kilpailut

Uusimmat