Kuva: AOP / Timo Korhonen

Maria Veitola jakoi kuvan itsestään lukioajalta, kuvateksti pysäyttää: "Täpärästi hengissä"

01.04.2021 22:15 - Iiro Myllymäki

Maria Veitola sairasti anoreksiaa ja masennusta lukioaikana. Psykiatrin pysäyttävät sanat käynnistivät paranemisprosessin.

Juontaja ja toimittaja Maria Veitola, 48, on jakanut Instagramissa itsestään kuvan abiturienttivuotta edeltäneeltä kesältä. Veitola kertoo, että kuva on otettu Irlannissa ja tuohon aikaan hän kärsi anoreksiasta ja masennuksesta.

”Tässä kuvassa olen Irlannissa, abiturienttivuotta edeltävänä kesänä. Toipilaana, täpärästi hengissä. Sairastuin rajuun anoreksiaan ja masennukseen lukion toisella luokalla. Se oli syvän yksinäisyyden ja häpeän aikaa”, Veitola kirjoittaa.

Koska tuolloin elettiin vielä aikaa ennen internetin valtakautta, Veitolalla ei ollut omaan vointiinsa vertaistukea eikä tarvittavaa tietoa. Hän koki olevansa huonovointisuutensa kanssa täysin yksin.

Lopulta Veitola meni niin huonoon kuntoon, että päätyi sairaalahoitoon osastolle. Tästä alkoi paraneminen.

”Tapasin psykiatrin joka kertoi, että saattaisin kuolla, mutta saattaisin myös parantua. Riippui siitä, mitä lopulta halusin: elämän vai kuoleman? Myös hän oli sairastanut nuoruudessaan anoreksian ja eli nyt aikuisen ihmisen hyvää elämää. Hänen mielestään eläminen kannatti ja minä uskalsin luottaa häneen”, Veitola kirjoittaa.

Syömishäiriön puhkeamisen syitä Veitola kertoo alkaneensa käsitellä vasta aikuisiällä terapiassa.

”Edelleen mielenterveyteni on koetuksella, kun perusturvallisuuteni järkkyy. Mutta nykyään tiedän mistä se johtuu. Osaan myös suojella itseäni, asettaa rajoja ja tarvitessani hakea apua”, Veitola kirjoittaa.

Voit katsoa Veitolan päivityksen alta tai tästä linkistä.

Maria Veitola kertoo anoreksian sairastamisesta Ruokarauha-podcastissa. Hän kertoo, että sairaus kesti noin parin vuoden ajan ja se sai alkunsa, kun hänen isoveljensä joutui vakavaan purjelento-onnettomuuteen. Veitolalle läheinen isoveli joutui sairaalaan, ja Veitola reagoi tilanteen aiheuttamaan epävarmuuteen alkamalla kontrolloida omaa syömistään.

- Se oli perusturvallisuuttani aivan tajuttomasti järkyttävä kokemus. Olin itse vielä herkässä teini-iässä, ja koko perhe oli aivan sekaisin. En keksinyt mitään muuta tapaa järjestää mieltäni kuin ruveta kontrolloida omaa elämääni, eli käytännössä syömistäni, Veitola kertoo.

Koko podcast-jakson voit kuunnella alta.

Lue myös: Pippa Laukka nuoruuskuvassa, jonka taustalla on pysäyttävä viesti - "Mietin pitkään, julkaisenko"

Lue myös: Maria Veitola juhli parisuhteensa vuosipäivää - "Henkilökohtainen ennätys"

Lähde: Ruokarauha-podcast

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat