Kuva: AOP

Jani Volanen ihmettelee Muropaketin haastattelussa, ettei Studio Julmahuvista ole noussut somekohua

09.12.2020 23:15 - Iiro Myllymäki

Ohjaajan sketsiohjelmissa on nähty sisältöä, joka nykynäkövinkkelistä katsottuna näyttäytyy arveluttavana.

Muun muassa Studio Julmahuvi - ja Mennen tullen -sketsisarjat ohjannut ja käsikirjoittajanakin toiminut Jani Volanen on puhunut Muropaketti-sivuston haastattelussa 1990-luvun sarjojensa maineesta. Mies kommentoi, että nämä sarjat eivät nykystandardeilla enää menisi läpi.

- Jollei Studio Julmahuvia olisi juuri taannoin uudelleen lanseerattu ja uusittu Ylellä, väittäisin automaattisesti, että kyseiset sarjat pitävät sisällään nykystandardein niin loukkaavaa ja ”triggeröivää” materiaalia, että niitä ei hyvällä katsoisi kukaan aktiivinen ja tiedostava henkilö 2020-luvulla. Olenkin hämmentynyt, koska Pirkka-Pekka Petelius on pakotettu pyytämään julkisesti anteeksi sketsejään, kun meidän Ylen ohjelmia ei ole vielä nostettu tapetille, Volanen kommentoi Muropaketille.

Tällä Volanen viittaa siihen, kun Pirkka-Pekka Petelius pyysi vuosi sitten anteeksi ensin saamelaisilta ja sitten romaneilta näiden ihmisryhmien epäkunnioittavasta käsittelystä sketsiviihteessään. Anteeksipyynnöt herättivät paljon reaktioita puolesta ja vastaan.

Jani Volanen sanoo, että hänen vanhemmissa sarjoissaan on muun muassa nähty blackface-maskeerauksia, inuiittiparodioita, Amerikan alkuperäiskansan tunnusmerkkien kulttuurista omimista ja intialaisten stereotypioiden vahvistamista.

- Ja kaikkien näiden presentointia puhtaasti naurua katsojalta hakien, Volanen huomauttaa.

Studio Julmahuvi esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1998, ja se voitti parhaan viihdeohjelman Venla-palkinnon. Näyttelijöinä sarjassa nähtiin Tommi Korpela, Petteri Summanen, Janne Reinikainen ja Jukka Rasila. Studio Julmahuvi on tullut juuri katsottavaksi kokonaisuudessaan Yle Areenaan. Palvelussa on julkaistu myös Jani Volasen myöhemmin ohjaama kulttisuosioon noussut Ihmebantu.

Lue myös: Cardi B:n väitettiin loukkaavan hinduja tuoreella mainoskuvallaan - nyt nainen pyytää anteeksi

Lue myös: Pamela Andersonin yläosaton halloween-look herätti someraivon - "Miten voit olla noin tietämätön?"

Lähde: Muropaketti

Juttua muokattu 10.12. klo 12:33: Päivitetty tieto siitä, että Studio Julmahuvi on tullut katsottavaksi Yle Areenaan.

Kilpailut

Uusimmat