Kuva: AOP

Anna: Maria Veitola esittää terävän huomion Instagramista - jäätävä sivallus somen naisvaikuttajille

17.10.2019 11:45 - Iiro Myllymäki

Maria Veitola sanoo Anna-lehdelle, että Instagramin naiskuva on kuin suoraan 1950-luvulta.

Toimittaja ja televisiopersoona Maria Veitola, 46, on Instagramissa hyvin seurattu henkilö. Naisen kuvavirtaa seuraa yli 120 000 ihmistä. Palvelussa nainen jakaa arkisia selfieitä, avautuu vaikeistakin asioista, markkinoi televisio-ohjelmiaan ja välillä jakaa myös materiaalia 7-vuotiaasta pojastaan. Maria Veitolan Instagram-feedi poikkeaa monen muun somevaikuttajan tarkoin harkitusta ja värisävyiltään yhtenevästä Instagram-ulkoasusta.

Nainen kertoo Anna-lehden haastattelussa, että hän julkaisee Instagramiin kuvia spontaanisti.

- Laitan usein Instagramiin valokuvan, kun olen juuri herännyt. Sillä tavalla olen halunnut näyttää, että tällainen on 46-vuotias nainen juuri heränneenä, tukka pystyssä ja tyynyn kuva naamassa, Veitola sanoo Annalle.

View this post on Instagram

Päivää ja pötköttelyterveiset nakinväriseltä sohvalta! Ja hyvää maailman mielenterveyspäivää. Tämä on tärkeä päivä. Mielenterveydestä puhutaan nykyään tosi paljon enemmän kuin silloin, kun mä oli nuori. Silloin asiasta ei puhuttu mitään. Edelleen mielenterveysasiat on silti joillekin häpeän aihe ja jopa tabu. Hullua. Ihminen on keho+mieli. Kelakaa nyt, että vaikka kurkkukipu olisi tabu. Olin alkuviikosta puhumassa toimittaja- ja esiintyjäopiskelijoille ja yksi heistä kertoi opettajan sanoneen, että jos on jotain mielenterveyshistoriaa, niin tälle alalle ei kannata pyrkiä. Watch me. Kyllä tässä pärjätään. Herkkyys on olennainen osa minua, persoonaani ja sitä, miksi olen hyvä työssäni. Herkkyys on supervoima. Mulla on tähän astiseen elämään mahtunut masennusta, ahdistusta ja paniikkihäiriötä. Nuorena sairastin anoreksian. Mulla mielenterveys reistailee silloin, kun oon ollut liian uupunut ja yksinäinen, tai elämässä on tapahtunut isoja asioita, joita mä en ole osannut käsitellä itsekseni. Kolmekymppisenä hakeuduin terapiaan ja se on mun tähänastisen elämän paras päätös. Aloin ymmärtämään syy-seuraussuhteita ja pääsin käsittelemään tukkoista ja toksista mieltäni. Sain konkreettisia työkaluja parempaan elämään. Opin huolehtimaan itsestäni ja rajoistani ja ilmaisemaan itseäni vaikeissakin paikoissa. Nyt tiedän jo, että eteen tulee kaikenlaista, mutta vaikeistakin vaiheista voi selvitä. Elämä kantaa. Me kaikki ollaan erilaisia ja on ajan hukkaa verrata itseä, omaa elämää ja jaksamista muihin. Elämä heittää eteen haastavia, yllättäviä, surullisia ja pelottavia tilanteita. Jokainen meistä tekee virheitä. Välillä kaikki on ylivoimaista. Mieli prakaa helposti tällaisina hetkinä, jos ei ole omasta takaa keinoja selvitä montuista. Mutta ei se mitään. Apua saa, kun vaan jaksaa sitä hakea. Yksin ei tarvitse selvitä. Huolehdi itsestäsi ja huolehdi mielestäsi. Puhu. Mielenterveysongelmissa ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin. Mielenterveys on tärkeä ja kaunis asia. PS. Kaikki mielenterveystahot ja ihmiset, jotka ootte pyytäneet mua mukaan kampanjoihinne tän päivän kunniaksi, oon mukana kaikissa, tietysti. Lisätkää oma häsänne. 😘 #mielenterveys #mielenterveyspäivä

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

Maria Veitola on seurannut huolestuneena, millainen materiaali Instagramissa menestyy ja millaista kuvaa naiset haluavat palvelussa itsestään välittää. Veitolan näkemyksen mukaan naiset ovat ottaneet Instagramissa askeleen taaksepäin.

- Minua huolestuttaa Instagramin naiskuva. Instassa on palattu kotirouva- ja edustusvaimoelämään, joka on kuin 1950-luvulta. Nainen sisustaa upealla tavalla kotiaan ja vaihtaa tekstiilejä vuodenaikojen mukaan; loihtii uskomattomia brunsseja; keikistelee jatkuvasti vaihtuvissa vaatteissaan ja käsilaukuissaan kivoissa asennoissa ympäri maailmaa. Miten voi olla, että tuollaista elämäntyyliä ja naiskuvaa esitetään tavoiteltavana? Eihän kukaan normaali töissä käyvä nainen ehdi elää noin. Ei ihme, että Instagram aiheuttaa erityisesti nuorille naisille velkaantumista ja itsetunto-ongelmia, Veitola lataa.

Maria Veitola tiedostaa, millä tavalla somevaikuttajat tapaavat puolustautua tällaiselta kritiikiltä. Heidän mukaansa somekuvien ottaminen ja valmisteleminen on totista työtä.

- Mutta voisiko naisen työ olla jotakin muuta kuin esittää kaunista kodinhengetärtä? Kunpa useampi meistä vaikuttajista käyttäisi ääntään niin, että näkyisi jotkin muutkin arvot kuin se, että naisella pitää olla koko ajan upeaa, Veitola sanoo.

Lue myös: Maria Veitola teki hätkähdyttävän löydön kotipihaltaan - miten sinä olisit toiminut?

Lue myös: Maria Veitolalta räävitön lomapäivitys: "Näitä ei pitäisi laittaa lähellekään peppureikää"

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat