Kuva: Senja Rapila

"Jos kuolen, niin sitten kuolen" - Uniikki avoimena paniikkihäiriöstään ja sen hoidosta

28.06.2019 14:15 - Milena Raappana

Uniikki sai ensimmäisen paniikkikohtauksensa 10 vuotta sitten.

Räppäri Uniikki eli Dan Tolppanen, 38, oli juuri tullut kuntosalilta kotiin ja mennyt sängylle makoilemaan, kun ensimmäinen paniikkikohtaus iski.

- Vuosi taisi olla 2009. Katselin telkkaria, kun yhtäkkiä pulssi alkoi hakkaamaan ja ajattelin, että sydän tulee ulos rinnasta. Kuumottavinta oli, ettei ikinä ollut osannut edes ajatella, mikä paniikkihäiriö on, joten en tiennyt, mistä oli kyse. Onko se sydänkohtaus vai mikä. Koitin nousta sängyltä pystyyn, jolloin maailma heitti kuperkeikkaa. Istuuduin ja menin seuraavaksi lattialle makaamaan. Päässä pyöri, kurkkua kuristi ihan kauheasti ja tuntui kuin olisin kuolemassa, Uniikki selittää toimittaja Lauri Kujanpäälle Häive-podcastissa.

Räppäri kuvailee, että 10-20 minuuttia kestäneen kohtauksen jälkeen on usein henkisesti loppu ja pelko seuraavasta kohtauksesta kalvaa mieltä.

- Paniikkihäiriö ruokkii itse itseään. Kun kerran olet sen saanut, niin sitä alkaa pelkäämään hirveästi, milloin seuraava kohtaus tulee. Sitten kun mieli menee siihen noidankehään, niin  totta kai se kohtaus iskee, Uniikki kuvailee.

Miehen mukaan ilmapiiri aiheen ympärillä on tullut paljon avoimemmaksi kymmenen vuoden aikana, mutta aluksi hän häpesi paniikkihäiriötään eikä halunnut kertoa siitä kenellekkään.

- Sain paniikkikohtauksen vanhempieni luona, jossa oli myös muita sukulaisia käymässä. Isäni tajusi heti, mistä oli kyse ja kertoi, että on myös itse kärsinyt samasta. Helpotti kuulla, etten ole ainoa, joka tästä kärsii. Luin myös aiheesta kolme kirjaa, jotka auttoivat paljon.

Kirjojen kautta Uniikki sai ajatuksen, joka helpotti häntä paljon kohtauksen tullessa.

- Kohtauksessa pelkää kuolevansa, joten ajattelin, että sitten kuolen ja kaikki on siinä. Mitään sen pahempaa ei voi tapahtua. Kävin myöhemmin myös psykologilla puhumassa ja hän kehui tätä ajatusmallia.

Uniikilla todettiin myös lievä masennus. Kuuntele alta, miten se on vaikuttanut räppärin elämään.

Kaikki Häive-podcastin jaksot voit kuunnella täältä.

Kilpailut

Uusimmat