Kuva: Katariina Souri

Katariina Souri avautuu Annassa vaikeista vuosistaan: "Eristäydyin makuuhuoneeseen"

17.01.2019 13:30 - Senni Loikala

Kirjailija ja kuvataiteilija Katariina Souri kärsi pitkään terveysongelmista, jotka veivät hänet syviin vesiin.

Katariina Souri, 50, kertoo Anna-lehden haastattelussa, miten hän selätti syvälle vieneet terveysongelmat. Ahdistus ja väsymys vaivasivat Souria niin pitkään, että hän tottui niihin.

Loppuvuosi 2016 oli vaikeinta aikaa.

- Olin silloin todella huonossa kunnossa: samanaikaisesti ylikierroksilla ja väsynyt. Yhtenä päivänä maalasin taulua kymmenen tuntia yhtä soittoa, seuraavana koin voimakasta ahdistusta ja tuskatiloja, että eristäydyin makuuhuoneeseeni. Ahdistus teki minut hyvin räjähdysherkäksi, joten sellaisina päivinä halusin olla vain itsekseni, lukea ja katsoa televisiota, Souri kertoo.

Iltaisin Sourin olo helpottui siedettäväksi, kun hän nautti korkeintaan pari lasillista punaviiniä. Nukkuminen oli silti vaikeaa aamuyöstä.

- En ollut enää työkykyinen.

Kohti toipumista

Kaksisuuntainen mielialahäiriö, kuului diagnoosi. Souri kiinnostui lääkkeettömistä keinoista helpottaa oloa ja koska Souri ei aloittanut lääkitystä, psykiatrin suosittelema psykologi ei suostunut aloittamaan terapiajaksoa Sourin kanssa.

- Suolistoni seinämät olivat menneet huonoon kuntoon jokailtaisen alkoholinkäytön takia ja koska olin syönyt runsaasti täysjyväviljatuotteita ja palkokasveja. Molempia pidetään terveellisinä, mutta tiedän nykyisin, että minulle ne eivät sovi. Kaiken seurauksena kehossani oli matala-asteinen tulehdustila. Suolisto vaikuttaa vagushermon kautta aivoihin. Suolistoni oli saatava kuntoon, jotta myös psyykkinen vointini parantuisi.

Tärkeä oivallus Sourille oli, että osa hänen oireistaan johtui vaihdevuosista. Hiljalleen Souri pääsi takaisin jaloilleen, ja ahdistus väistyi. Souri on kuvannut toipumisprosessiaan myös viime vuonna ilmestyneessä Sarana-kirjassaan.

Lue myös: Amerikkalaistähti julkaisi Katariina Sourin Playboy-kuvan 1,6 miljoonalle seuraajalleen

Lue myös: Katariina Souri maailmantähden ylistämästä Playboy-kannesta: "Enää ei kaduta ollenkaan"

Lue myös: 50 vuotta täyttänyt Katariina Souri muistelee Playboy-kuviaan: "Se oli ensimmäinen performanssini"

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat