Kuva: Shutterstock

Miksi Cat Person -novellista tuli maailmanlaajuinen viraalihitti?

22.03.2018 20:15 - Henna Koste

Me too -kampanjan jatkoliike puhutti Sivumennen-podcastissä.

Sivumennen on Radioplayn kirjallisuussarja, jota vetävät Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen. Podcastissa sukelletaan laajalla kattauksella kirjojen maailmaan. 

Vuoden ensimmäisessä jaksossa he paneutuvat useampaan kirjallisuuden keissiin. Naiset nostavat esiin suosikkinäyttelijän Aziz Ansarin tapauksen. Mies on noussut hiljattain otsikoihin, mutta ei imartelevasta syystä.

Ansarin tapailema nainen on avautunut julkisuudessa yksityiskohtaisesti karmivasta illastaan supertähden kanssa. Nainen on kertonut, että heidän yhteinen iltansa päätyi liian nopeasti seksiin. Nainen tunsi olonsa pakotetuksi, vaikka hän oli yrittänyt toppuutella innokasta miestä. Tästä syntyi valtava kohu, jota pidettiin jatkoliikkeenä Me too -kampanjalle.

On yllättävä yhteensattuma, että Kristen Roupenianin kirjoittama Cat Person -novelli nousi vain hieman aiemmin suureksi hitiksi. 

- Siitä tuli tosi nopeasti viraalihitti ja siitä puhutaan tällä hetkellä yhtenä maailman tunnetuimpana novellina, Jonna toteaa. 

Novellin päähenkilö on Margot, jonka nettideitit päätyvät naisen mielestä ankeaan seksiin. Nainen yrittää kyllä estellä miestä, mutta koska suoraa ei-sanaa ei kuulu, mies kuuntelee vain omia halujaan.

- Lopulta nainen haluaa vain miehestä eroon, aivan kuten Ansarinkin tapaama nainen hänestä. Cat Person oli kiinnostavaa luettavaa, se oli samaistuttavaa ja rehellistä, Sivumennen-naiset kiittelevät.

He nostavat ensimmäiseksi havainnokseen novellista sekä Ansarin tapauksesta sen, että mielipiteet jakautuvat vahvasti sukupuolien kesken.

- Kuten mekin, todella moni nainen on samaistunut näihin tarinoihin. Toisaalta taas todella monen miehen on ollut vaikeaa ymmärtää, mistä ihmeestä tässä puhutaan: "Mikä tässä on rikos? ja "Mikäs siinä, jos tekee mieli seksiä ja nainen ei todella suoraan pysty sanomaan ei, ei se silloin miehen vika ole", Jonna huomauttaa.

Sivumennen-sarjan Jonna ja Johanna kertovat, mikä tässä ajattelussa on heidän mielestään pielessä. Kuuntele koko jakso täältä.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Janoatko uutta luettavaa? Nappaa parhaat tärpit korvan taakse

Kilpailut

Uusimmat