Kuva: AOP

Janina Fry, 44: "Haluaisin opettaa nuorta itseäni tunnistamaan manipulaation"

15.11.2017 14:15 - Anna Hopi

Muotisuunnittelija Janina Fry on onnellinen siitä, ettei ole enää parikymppinen.

Muotisuunnittelija Janina Fryn, 44, kova työ on tuottanut tuloksia. Hänen suosittu Janina F. -mallistonsa tuli tänä syksynä kymmenen vuoden ikään. Mallistossa on asuja eri ikäisille ja kokoisille naisille.

- Kun aloitimme, meillä oli aika rento lähestyminen, paljon farkkuja. Vuosien varrella olemme kehittäneet mallistoa ja mukaan tullut kätevää työpukeutumista. Mitoitus ei ole muuttunut. Idea oli tehdä trendikkäitä vaatteita hyvällä istuvuudella suomalaiselle naiselle, Janina kertaa Voice.fi -sivuston haastattelussa.

Fryn omassa pukeutumistyylissä kiteytyy hänen mallistonsa ajaton tyyli. Hän sanoo, ettei tuijota koskaan vaatteita ostaessa kokolappua.

- Tärkeintä on, että vaate on oikeankokoinen ja näyttää hyvältä. Suosittelen naisia ostamaan kotiinsa pukeutumispeilin, jossa näet itsesi joka kulmasta. Sellainen pitäisi olla jokaisessa sovituskopissakin, hän huomauttaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Janina Fry tunnustautuu esteetikoksi, jonka vaatteissa täytyy olla kauneutta, ja joku juju mukana.

- Tässä asussa juju on iso kukka, hän viittaa yllään olevaan asuun.

- Tykkään tästä paitamallista. Siinä on helppo olla, ja se pitää siluetin kauniina.

Vapaa-ajalla tulee esille muotisuunnittelijan mukavuutta rakastava puoli. Hän viettää vapaapäiviään rennoissa asuissa ja tennareissa. Töissä hän luottovaatteensa ovat mekot.

- Se on vartalotyypilleni sopiva valinta. Jos on pitkä päivä ja paljon palavereita, on kiva käyttää mekkoa, jossa on hyvä leikkaus. Siinä voi olla rennosti ja asu on silti siisti ja asiallinen.

"En osta vaatteita brändin mukaan"

Janina Fry kertoo, ettei suosi vaateostoksilla käydessään tiettyjä brändejä. Kun hän ihastuu asuun, se voi löytyä mistä vain.

- Minulla on myös tiettyjä luottovaatteita, vaikka pikkumustia, joita käytän vuodesta toiseen. Olen kurvikas, joten pukeudun usein "less is more" - periaatteella. On vaikeaa laittaa hirveästi koristusta ja väriä. Rakastan esimerkiksi mustia poolopaitoja - niitä ei voi olla koskaan liikaa! Hän nauraa.

- Ehkä tämä viehtymys mustaan selittyy silläkin, että kun luon koko ajan mallistoja, niin se on jatkuvaa värien sinfoniaa. On rauhoittavaa pukeutua mustaan. Siitä tulee selkeä fiilis.

(kuva: Mikko Räsänen)

Fry haluaa luoda itsestään pukeutumisessa asiallisen vaikutelman, eikä halua asun paljastavan liikaa.

- Vuosien varrella yhä vähemmän pukeudun paljastavasti ja tuon esimerkiksi jotain rintavakoa esille. Näkyvä rintavako vie usein tyylin väärään suuntaan. Näin arjessa en halua pukeutua niin, Fry sanoo.

- Katson joskus itseäni vuosia sitten otetuissa kuvissa, joissa poseeraan nuorempana avonaisissa topeissa, ja mietin että no, tuollaistakin on tullut tehtyä. Se oli jotenkin eri aikaa silloin, hän perustelee.

- Siinä iässä kaikki vaatteet vain solahtavat ylle. Iän myötä täytyy miettiä, ettei vedä pukeutumisessa överiksi. Monesti pukeutumista kannattaa miettiä myös liikkeen kautta. Jos esimerkiksi kumarrut kaivamaan käsilaukusta jotain tavaraa, niin asu voikin yhtäkkiä näyttää enemmän kuin mitä toivot.

"Mitään ei pidä perustaa ulkonäön varaan"

(kuva: Mikko Räsänen)

Yhdestä asiasta mallintöitä tehnyt Janina Fry on varma. Mitään ei pidä perustaa liikaa oman ulkonäön varaan.

- Yritän sanoa tätä lapsilleni ja varsinkin tyttärelleni. Näen niin paljon sitä, miten hänen ikäisensä tytöt pyörivät kaikkialla puhelin kädessä ja kuvaavat snäppiin videoita. Yritän sanoa lapselleni, että olet olemassa, vaikka et koko aikaa kuvaakaan itseäsi, hän sanoo.

- Jos keskittyy ulkonäköön, ei voi koskaan saada täydellistä onnea. Somefeedit ovat täynnä puunattuja naisia. Ei sellaista fantasiaa kannata tavoitella. Jos julkaisen itse sosiaalisessa mediassa jotain, en tee sitä ulkonäkö edellä.

Janina Frylle tärkeät elämänarvot liittyvät perheeseen, ystäviin ja omaan uraan.

- Äidiksi tuleminen muuttaa paljon ajatuksia, hän toteaa.

- Olen saanut elää sitä vaihetta, että olen poseerannut joka paikassa, tehnyt uimapukukuvia ja alusvaatekuvia. Kun teet sitä mallina, olet työväline. Sinut buukataan töihin, koska tuote on myynyt hyvin, ja sen halutaan myyvän vielä paremmin. Olet väline, se on ollut ainoa syy olla tuollaisissa kuvissa, hän sanoo.

"Olen tässä iässä parhaimmillani"

Nyt 44-vuotiaana Fry haluaa keskittyä toisenlaisiin asioihin. Hänen suurin intohimonsa on luoda jotain itse, ja Janina F. -mallistoon hän kanavoi luovuutensa.

- Mietin aina seuraavaa liikettä työssäni. Pyrin pitämään huolta, että minulla on aikaa myös hulluttelulle työssäni. Rakastan sitä, että voin piirtää ihan kreisejä juttuja. Se on polttoaine tässä kaikessa! Hän sanoo.

- Nautin siitä, kun minulla on lapset ja intohimotyö. Nyt on oppi selkärangassa, nautin juuri tästä hetkestä todella paljon. Sellainen turha hötkyily ja panikoiminen monesta asiasta on väistynyt. Visio siitä, mikä on tärkeää, on paljon kirkkaampi nyt. On helpompi olla.

Mitä Janina Fry sanoisi parikymppiselle itselleen?

- Sanoisin tällä elämänkokemuksella, että pitää aina uskoa toisista ihmisistä hyvää, mutta haluaisin opettaa nuorta itseäni tunnistamaan manipulaation. Yksi raskaimmista asioista tässä maailmassa on se, jos et tunnista sitä, kun joku vetää naruista. Sellaisen asian suhteen on hyvä olla varuillaan jo nuorena. Sen oppii vain olemalla tekemisissä ihmisten kanssa, ettet ole liian pumpulissa. Viihdeala on pikakoulutus tähän.

(kuva: Mikko Räsänen)

Kaunotar kokee elävänsä parhaimmillaan parasta ikävaihetta.

- Olen oppinut niin paljon. Jos minulla olisi ollut parikymppisenä kaikki se tieto, joka minulla on nyt, olisin ollut aika guru, Janina Fry naurahtaa.

- Panikoin aikaisemmin sitä, mitä muut ajattelevat minusta. Keskityin myös paljon ulkonäköön ja mietin oikeanlaista pukeutumista. Olen nyt huolettomampi, hän jatkaa.

- Elämä on lyhyt, ja ei kannata käyttää aikaansa murehtimalla turhia asioita,  Menetin molemmat vanhempani hiljattain. He olivat kuitenkin aika nuoria, vasta kuudessäkympissä. En halua pahoittaa mieltäni turhista pikkuasioista. Sellaisilla jutuilla voi pilata päiväänsä turhaan. Aina ei voi olla hyvällä tuulella, mutta pitää osata myös nauraa itselleen, eikä olla niin haudanvakava.

Lue myös: Yrittäjä Janina Fry: "Kaikkia lankoja ei voi pitää itsellään"

Kilpailut

Uusimmat