Kuva: Fotolia

Määräikainen parisuhde on yleistyvä trendi: "Voi vähentää syrjähyppyjä"

06.09.2017 10:15 - Anna Hopi

Ensitreffit alttarilla -ohjelman psykologi Tony Dunderfelt näkee määräaikaiset parisuhteet hyvänä asiana.

Suomalaiset ovat alkaneet viime vuosina kyseenalaistamaan perinteistä parisuhteen mallia, jossa ollaan yhdessä loppuelämä. Julkisuudesta tutut henkilöt, kuten esimerkiksi kuvataiteilija Kaija Juurikkala, ovat avautuneet solmineensa suhteen tietyksi määräajaksi. Juurikkala esimerkiksi sopi miehensä kanssa, että he ovat yhdessä 15 vuotta. Lue lisää täältä.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan määräaikainen parisuhde voisi toimia monellakin pariskunnalla.

- Olen puhunut määräaikaisen parisuhdemallin puolesta. Nykyään kaikki erilaiset mallit ovat esillä polyamoriasta yksiavioiseen monogamiseen suhteeseen. Erittäin suositeltavaa, että olisi tietoinen kahden ihmisen välinen sopimus, jos ei heti haluta mennä naimisiin tai ei haluta kärventyä avosuhteessa - siinä epätietoisuudessa, että mitä tästä tulee.

"Ei katsella aidan toiselle puolelle"

Hän ehdottaa esimerkiksi 3-5 vuoden aikajännettä, joksi aikaa sovittaisiin suhteen määräaikaisuus. Sinä aikana puolisot ovat uskollisia toisilleen ja tekevät kaikkensa parisuhteen eteen, oli edessä sitten tyventä tai tyrskyä.

- Se voi jopa vähentää syrjähyppyjen ja pettämisten määrää. Jos tehdään sopimuksen mukaan niin, että 5 vuotta etsitään sitä rakkautta välillemme, silloin ollaan tietoisia siitä, ettei katsella aidan toiselle puolelle. Sopimusta voi tarkistaa, kun määräpäivä menee umpeen. Silloin molemmat osapuolet tietävät, että kumpikin luottaa toiseen.

Jos tulee vaikeita aikoja eteen, määräaikaisessa parisuhteessa jaksetaan elää ja katsoa nekin tilanteet läpi. Dunderfeltin mukaan silloin tulee vähemmän mentyä oman reaktiivisen puolensa mukana.

- Asioita katsotaan silloin monelta kannalta. Kun määräpäivä umpeutuu, ollaan valmiita rauhallisena tutkimaan, löytyikö rakkauden syvempää olemusta. Jos sitä ei löytynyt, voidaan olla sovussa ystäviä, hän kuvailee.

(kuva: Senja Rapila)

Radio Nova etsii yhdessä Ensitreffit alttarilla -ohjelman kanssa kaikkien aikojen suurimpia rakkauslauluja. Mikä laulu tuo mieleesi spesiaalin hetken? Äänestä biisisuosikkiasi täällä.

Lue myös: Mikä on kaikkien aikojen suurin rakkauslaulu? Äänestä suosikkiasi

Lue myös: https://www.voice.fi/viihde/a-149285

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat