Kuva: Fotolia

Suomalaisparien riidat toistavat tuttuja kaavoja - katso yleisimmät riidanaiheet

25.08.2017 11:15 - Anna Hopi

Psykologi Tony Dunderfelt on havainnut, että suuressa osassa parisuhteita toistetaan riidellessä tiettyjä tuttuja kaavoja.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman psykologi Tony Dunderfeltin mukaan pariskuntien elämässä on usein yhdestä kolmeen perusriitaa, jotka täyttävät heidän arkensa.

- Nämä tietyt riitamallit täyttävät pariskuntien maailman. He tietenkin kokevat tilanteiden toistuessa, että tämä on aivan kauheaa, eikä mistään tule mitään. He yllättyvät, kun huomaavat juuttuneensa aina yhteen tai kahteen riitamalliin. Monesti heidän on vaikea päästä siitä eteenpäin, Dunderfelt summaa.

- Riitamalli on kuin kone tai cd-levy, joka lähtee liikkeelle, eikä sitä voi itse helposti pysäyttää.

Psykologi sanoo, että monesti jo tällaisen kaavoihin kangistumisen tiedostaminen auttaa parisuhdetta elpymään.

- Tajuat helpommin, että riitamallin alla on aitoa inhimillistä rakkautta toista kohtaan. On vaikea ymmärtää sitä, jos rakkauden auringon ympärillä on tällaisia riitapilviä, hän luonnehtii.

Hänen mukaansa riitamalleja on useampia, mutta pitkän työkokemuksen ansiosta mieleen nousee heti muutama kaava, johon monikin pari voi samaistua.

Yleisimmät riitamallit

(kuva: Fotolia)

Ekstrovertti ja introvertti

Dunderfeltin mukaan yksi yleisimmistä riitamalleista liittyy ekstroversio-introversio-eroihin. Eli toinen puolisoista on ekstrovertti ja energisoituu ihmisten seurasta, toinen taas on introvertti, joka kaipaa kipeästi omaa aikaa seurustelun lomassa.

- Tällainen temperamentti ero näkyy suhteessa siten, että toinen on nopeatempoinen, sosiaalinen, vilkas ja ulospäinsuuntautunut. Mitä enemmän hän on tällainen, sitä enemmän toinen alkaa tulla vetäytyneemmäksi ja hiljaiseksi. Introvertimpi saattaa ajatella, että "jätä minut rauhaan, älä koko ajan puske päälle", psykologi kuvailee.

- Se ei tarkoita, että pitää erota tai että oltaisiin vihamiehiä keskenään. Täytyy ymmärtää, että mitä enemmän introvertti on rauhallinen ja haluaa välttää riitaa, sitä enemmän toinen osapuoli haluaa ärsyttää häntä, ja nostaa toisesta vähän tunteita esiin.

(kuva: Fotolia)

Kilpailu siitä, kuka on oikeassa

Toinen yleinen riitamalli on se, että pariskunnan keskustelu on kilpailua siitä, että kumpi on oikeassa.

- Sehän on vähän naurettavaa, jos asiaa miettii tarkemmin, Dunderfelt hymähtää.

- Kuitenkin olemme tiimi ja teemme yhdessä asioita. Keskustelun tarkoitus ei kuitenkaan ole kilpailla, vaan löytää rakentava tie eteenpäin. Monet fiksut, koulutetut mukavat ihmiset juuttuvat riidoissaan tähän juupas-eipäs-väittelyyn. Monesti näissä riidoissa koetaan hirveäksi tappioksi, jos huomaatkin, että olit väärässä.

(kuva: Fotolia)

Vääränlainen kosketus erotiikassa

Dunderfelt perää myös suhteen erotiikassa sitä, että moni koskettaa kumppania täysin siten kuin toivoisi itse saavansa hellyyttä. Se johtaa siihen, että kumppani saattaa torjua lähestymiset, koska ei syty samoista asioista. Psykologi ehdottaakin, että pariskunta keskittyisi opettelemaan, millaisesta kosketuksesta ja lähestymisestä puoliso syttyy. Lue aiheesta lisää täältä ja täältä.

Monesti Dunderfeltin mukaan parisuhteessa lyödään päätä seinään seksuaalisuuden kanssa, koska samoja toimimattomia tapoja toistetaan kerta toisensa jälkeen.

- Joskus voisi kokeilla koskettaa kumppania siten kuin hän haluaa, vaikka et itse syttyisi siitä juuri nyt, hän sanoo.

- Joskus käy niin, että kun kumppani torjuu vääränlaisen kosketuksen, otat sen henkilökohtaisesti ja mietit, mitä sinussa on vikana. Vika on vain siinä, ettet anna kumppanille sitä, mitä hän kaipaa. Vaikka seksistä puhutaan niin paljon ja sitä näkee joka puolella, koen, että olemme ihan alkutekijöissä tämän asian kanssa, asiantuntija huokaa.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman neljännellä kaudella nähdään kolme rakkauden asiantuntijaa: rakkaustutkija Jason Lepojärvi, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen ja psykologi Tony Dunderfelt. (kuva: MTV)

Radio Nova etsii yhdessä Ensitreffit alttarilla -ohjelman kanssa kaikkien aikojen suurimpia rakkauslauluja. Mikä laulu tuo mieleesi spesiaalin hetken? Äänestä biisisuosikkiasi täällä.

Lue myös: Mikä on kaikkien aikojen suurin rakkauslaulu? Äänestä suosikkiasi

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat