Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Dome Karukosken Tom of Finland rynnistää ulkomaille - "Elokuvafestivaalikutsuja hirveä läjä"

18.03.2017 16:15 - Iiro Myllymäki

Tom of Finland -elokuvan esitysoikeudet on myyty Karukosken mukaan jo ainakin kymmeneen maahan.

Elokuvaohjaaja Dome Karukosken uusin elokuva Tom of Finland on saanut hyvän vastaanoton sekä Suomessa että ulkomailla. Elokuva kertoo suomalaistaiteilija Touko Laaksosesta, joka sai maailmanlaajuista mainetta homoeroottisilla piirroksillaan. Niinpä onkin luonnollista, että elokuvaakin viedään kovaa vauhtia ulkomaiden markkinoille.

Tom of Finland sai tammikuun lopussa ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaalilla, missä se voitti myös arvostetun FIPRESCI-kriitikkopalkinnon. Elokuva nähdään tulevaisuudessa monilla muillakin filmifestivaaleilla.

- Elokuvafestivaalikutsuja on hirveä läjä. Elokuva on myyty moneen maahan. Viimeisin luku taisi olla kymmenen maata, ja koko ajan esitysoikeuksia myydään lisää, Karukoski kertoo Iskelmän Iltapäivän Satu Kotoselle.

Suomessa enemmän ennakkoasenteita kuin muualla

Karukoski kertoo, että hän on kuullut elokuvasta hyvää palautetta niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Muun muassa arvostettu elokuvasivusto Variety antoi suopean arvion elokuvalle ja kutsui elokuvaa ”komeaksi, sujuvasti toteutetuksi ja innokkaaksi viihdyttäjäksi”.

Joissain arvioissa on ihmetelty elokuvan seksittömyyttä ja oltu sitä mieltä, että Tom of Finlandin piirrosten eroottisuutta on elokuvassa vesitetty liikaa. Tähän liittyy yksi suuri ero, jonka ohjaaja on huomannut elokuvan vastaanotossa Suomessa ulkomaihin verrattuna.

- Suomessa ajatellaan, että kun nyt tehtiin elokuva Tom of Finlandista, sen pitäisi olla juuri tietynlainen. Ulkomaisessa elokuvakulttuurissa ajatellaan enemmän, että nämä elokuvan tekijät ovat tehneet tietoisen valinnan siitä, miten elokuva tehdään. Teimme viisi vuotta tätä elokuvaa, ja mietimme kyllä kaikki vaihtoehdot läpi ja koemme valinneemme oikein. Ehkä Tom of Finland on vain niin monelle suomalaiselle niin tärkeä, että siitä syntyy elokuvan katsojalle pelko, että onko tämä tehty jotenkin väärin, Karukoski sanoo.

Tällä hetkellä Dome Karukoski työstää The Starling -nimistä Hollywood-elokuvaa. Voit lukea lisää kyseisestä elokuvaprojektista tästä jutusta.

Kuuntele Iskelmän Iltapäivää arkisin klo 14-18.

Lue myös: Dome Karukoski: Jeesus olisi kannattanut tasa-arvoista avioliittolakia

Lue myös: Tom of Finland -elokuvan ohjaaja Dome Karukoski ylistää suomalaisia: "Suomi ei ole umpimielinen"

Kilpailut

Uusimmat