Kuva: YouTube

Parhaan elokuvan Oscarin nappasi Moonlight - mutta miksi?

27.02.2017 20:00 - Erica Alaluusua

Voice.fi-sivuston toimittaja Erica Alaluusua kertoo, mikä Oscar-palkitussa Moonlight-elokuvassa oli poikkeuksellisen hienoa.

Oscarin parhaasta elokuvasta saanut Moonlight on oletettavasti tällä hetkellä useiden huulilla. Myös parhaasta miessivuroolista sekä sovitetusta käsikirjoituksesta palkinnot ansainnut elokuva ei tullut palkituksi suotta. Esimerkiksi verkkosivusto metacriticissä se on saanut keskiarvon 99 pistettä, sadan ollessa pisteiden maksimimäärä.

Mutta mikä ihmeen Moonlight?

Moonlight on fiktiivisen afroamerikkalaispoika Chironin kasvutarina, jonka elämää käsitellään lapsuuden, nuoruuden sekä aikuisuuden kautta. Elokuvan keskeisiä teemoja ovat identiteetin löytäminen sekä kasvuympäristön vaikutus ihmiseen. Elokuvassa käsitellään myös muun muassa seksuaalisuutta, koulukiusaamista, ja vakavaa huumeongelmaa. 

Elokuva sijoittuu Miamin Liberty Squarelle, jolla sekä alkuperäisnäytelmän käsikirjoittaja Tarell McCraney, 36, että näytelmän elokuvaksi käsikirjoittanut Barry Jenkins, 37, ovat kasvaneet. Molempien kirjoittajien äidit ovat myös kärsineet vakavasta huumeongelmasta. McCraneyn äiti menehtyi AIDSiin vuonna 2003, jota käsitelläkseen hän kirjoitti alkuperäisnäytelmän In Moonlight Black Boys Look Blue.

Loistavat sivuosaroolit täydentävät elokuvan 

Chironin roolissa nähdään kolme eri näyttelijää: Alex Hibbert, Ashton Sanders sekä Trevante Rhodes. Näyttelijät eivät nähneet toisiaan kertaakaan kuvausten aikana, sillä Barry Jenkins halusi, että jokainen näyttelijä tuo oman mausteensa Chironin rooliin. 

Moonlightissa nähdään muutama syvempi sivuosarooli. Mahershala Ali sai Oscarin parhaasta miessivuroolistaan Juanina, joka on elokuvassa mukana vain sen ensimmäisen osan ajan. Juanin lisäksi elokuvassa tärkeää roolia edustaa päähenkilön lapsuudenystävä Kevin, jonka rooleissa nähdään André Holland, Jharrel Jerome, sekä Jaden Piner. Myös päähenkilön äiti sekä Juan-hahmon puoliso ovat tärkeässä roolissa tämän kasvutarinassa.

Elokuva pui kauniisti ihmissuhteiden ja ympäristön vaikutusta identiteetin muovautumiseen, ja käsikirjoittajien henkilökohtaiset kokemukset näkyvät tarinassa voimakkaasti. Onnistuneet sivuosaroolit täydentävät tarinan, joka nivoo kolme eri elämänvaihetta onnistuneesti yhteen, pitäen otteessaan alusta loppuun saakka. Jälkikäteenkään ei ahaa-hetkiltä voi välttyä, sillä elokuva jää mietityttämään vielä lopputekstien jälkeenkin.

Jos elokuvaa ei ole vielä päässyt näkemään, voi trailerin katsoa alta.

Jos traileri ei näy, katso se täältä.

Lue myös: Ryan Gosling reagoi Oscar-sekoiluun paljon puhuvalla ilmeellä - katso kuva

Lue myös: Oscar-moka sekoitti internetin - katso miten Twitterissä reagoitiin

Lähde: IMDB

Kilpailut

Uusimmat