Kuva: AOP

Anneli Auer kokemuksistaan mielisairaalassa: "Öisin hoitajat kävivät kurkkimassa ikkunoista"

29.09.2016 17:45 - Senja Rapila

Murhalesken muistelmat -kirjassaan Auer kertoo, että ikävöi sellitovereitaan silloin, kun joutui mielentilatutkimukseen Vanhan Vaasan sairaalaan.

Ulvilan surma on mysteeri, joka on kuohuttanut kansaa jo vuosikymmenen ajan. Vasta tänä vuonna surman pääepäilty Anneli Auer sai vapauttavan tuomion 19.2.2016 kello 13.06. Sitä ennen Auer joutui kuitenkin kokemaan monet oikeudenkäynnit, jossa käsiteltiin sitä, olisiko hän ollut syyllinen vuonna 2006 joulukuussa tapahtuneeseen murhaan.

Aiemmin tänä syksynä julkaistussa kirjassaan Murhalesken muistelmat Auer kertoo, että sai kutsun erään oikeudenkäynnin päätteeksi mielentilatutkimukseen Vanhan Vaasan sairaalaan. Tutkimuksella haluttiin selvittää, onko hän henkisesti tasapainoton ja siten mahdollisesti syyllinen miehensä Jukka Lahden murhaan.

"Vanhan Vaasan sairaalassa minua oli vastassa valkotakkinen hoitaja. Seurasin häntä portaita ylös naisten suljetulle osastolle tulotarkastukseen ja tulohaastatteluun. Huomasin pian, että sairaalassa monia asioita säännösteltiin vieläkin tiukemmin kuin vankilassa. En esimerkiksi saanut käyttööni kynsileikkureita, pinsettejä tai värikyniäni", Auer kirjoittaa muistelmissaan.

"Oikeutta omaan yksityiselämään mielisairaalassa ei tunnettu lainkaan. Päiväsaikaan potilaat ja tutkittavat lukittiin ulos huoneistaan yhteisiin tiloihin. Öisin hoitajat kävivät kurkkimassa ikkunoista. Mielisairaalassa oltiin tarkkailtavana 24 tuntia vuorokaudessa. Vaikka tutkimus vaikutti aluksi lomailulta, se oli lopulta kaukana siitä."

Hän myös kirjoittaa, että kaipasi tutkimuksen aikana vankilatovereitaan. Tutkimus kesti yhteensä kahdeksan viikkoa.

"Minulla oli ikävä lapsia, vaikka pidin heihin yhteyttä puhelimitse viikottain. Joskus minulla oli ikävä myös vankitovereitani. Vaikka totuin mielisairaalan potilaisiin ja tulin heidän kanssaan hyvin toimeen, en saanut heihin samanlaista kontaktia kuin vankilan ihmisiin. Kaipasin keskusteluseuraa ja jokapäiväistä huumoria, joihin olin tottunut vankilassa."

Lähde: Murhalesken muistelmat, Anneli Auer, 2016, Into Kustannus

(kuva: Into Kustannus)

Lue myös: IL: Anneli Auer uskoo tietävänsä miehensä murhaajan: "Poliisi tietää asiasta"

Kilpailut

Uusimmat