Kuva: YouTube

IL: Kollegat muistelevat menehtynyttä teatterilegendaa: "Guru on kuollut"

04.08.2016 08:15 - Tiina Svensk

Iltalehden mukaan Turkka kuoli 22. heinäkuuta pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Kohuttua taiteilijaa, ohjaajaa ja professoria Jouko Turkkaa pidettiin suomalaisen teatterielämän nerona, joka oli rohkea edelläkävijä ja visionääri. Turkka menehtyi sairauteen heinäkuussa 22. päivä, mutta julkisuuteen kuolema tuli vasta tällä viikolla. Iltalehti haastatteli ohjaajan kollegoita ja oppilaita, jotka muistelivat Turkan lukemattomia eri puolia.

Opettaja muistettiin skandaaleista

Iltalehti haastatteli ohjaaja ja näyttelijä Jussi Parviaista, joka kertoo olevansa järkyttynyt ystävänsä ja entisen kollegansa poismenosta. Parviainen harmittelee sitä, kuinka Turkka sai uransa aikana hullun leiman, jota ei koskaan korjattu:

- Jouko oli viimeiset vuotensa yksinäinen ja täysin syrjään työnnetty. Koko juttu on käsittämättömän traaginen, Parviainen toteaa.

Turkka muistetaankin erityisesti hänen erikoisista ohjaus- ja opetusmetodeista, jotka olivat persoonallisia ja hyvin kiisteltyjä. Turkka suosi fyysistä ilmaisua, ja hänen opetuksensa johti esimerkiksi vuonna 1983 oikeuskanslerin selvityspyyntöön. Skandaalien seurauksena Turkan opettajan ura korkeakoulussa päättyi.

"Guru on kuollut"

Parviaisen mukaan Turkka jätti kuitenkin opetuksellaan suomalaisnäyttelijöiden nykypolveen lähtemättömän jäljen. Haastattelussa hän toteaa, ettei yhdestäkään Turkan oppilaasta olisi tullut mitään ilman opettajaansa.

Myös Turkan oppilaana ollut Satu Silvo kertoi Iltalehden haastattelussa miehen olleen jopa gurunkaltainen opettaja:

- Guru on kuollut. Jokke kuitenkin kulkee jokaisen produktion mukana tavalla tai toisella - joko muiden uteliaisuutena siitä, millaista silloin ennen oli tai omassa työssä siten, että en koskaan päästä itseäni helpolla, Silvo kertoo.

Lue myös: Suomalainen miesnäyttelijä on lähes tunnistamaton meikissä - tunnistatko hänet?

Lähde: Iltalehden paperiversio

Kilpailut

Uusimmat