Seksuaalivähemmistöille laadittiin ohjekirja Venäjän MM-kisoihin - tarkoitus estää vaaratilanteet

30.11.2017 15:30 - Sami Ikonen

Seksuaalivähemmistöt voivat joutua vaaraan ensi kesän MM-kisoissa Venäjällä.

Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n syrjinnänvastaiset neuvonantajat varoittavat kaikkia homoseksuaaleja kannattajia, jotka matkustavat ensi kesänä Venäjälle jalkapallon MM-kisoihin. Pelkona on, että maan homofobinen ilmapiiri elää edelleen vahvana, ja se voi johtaa vaaratilanteisiin.

Football Against Racism in Europe eli FARE on laatinut oppaan, joka neuvoo välttämään vaaratilanteita Venäjällä MM-kisojen aikana. Opas neuvoo esimerkiksi kiertämään tiettyjä alueita, joihin seksuaalivähemmistöt eivät ole tervetulleita.

- Jos homopariskunta pitelee kadulla toisistaan kädestä, ovatko he vaarassa? Se riippuu täysin missä he ovat ja mihin kellonaikaan, FARE:n toiminnanjohtaja Piara Powar kuvaili. 

FARE:n toiminnanjohtaja Piara Powar

Homoseksuaalisuus ei ole ollut rangaistavaa Venäjällä sitten vuoden 1993, mutta maassa vallitsee edelleen vahva homovastaisuus. Vuonna 2013 Venäjän duuma aiheutti paljon paheksuntaa hyväksymällä lain, joka kieltää homoseksuaalisuutta koskevan tiedon jakamisen alaikäisille.

Seksuaalivähemmistöt eivät ole ainoa ihmisryhmä, joka joutuu olemaan varuillaan Venäjällä. Myös tummaihoiset ja äärioikeistolaiset joutuvat varautumaan mahdollisiin konflikteihin maan kulttuurin kanssa. 

Rasismi on vaivannut Venäjän urheilukulttuuria pitkään, mutta maan urheiluliitot ovat lisänneet tapausten tutkimista ja rangaistusten lisäämistä viime vuosien aikana. FARE kertoi, että kahden vuoden aikana Venäjän jalkapalloliigassa käsiteltiin 89 rasismitapausta. Esimerkiksi Venäjän jalkapallomestaruuden voittanutta Spartak Moscowia rangaistiin, kun joukkueen kannattajat olivat kutsuneet vastustajien mustaihosia pelaajia apinoiksi. 

FIFA:n edustaja Federico Addiechi uskoo, että kisojen aikana vastaavaa ei tulla näkemään.

- MM-kisojen tulee kunnioittaa jokaisen ihmisoikeuksia, myös vähemmistöjen. Olemme saaneet varmistuksen Venäjän järjestelytoimikunnalta ja päättäjiltä, että jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi maahan.

Rasismi on ollut selkeästi näkyvillä Spartak Moskovan kannattajaryhmissä. Venäjän jalkapalloliitto on lisännyt tapausten tutkintaa entistä tiukemmin.

Lue myös: Yhdysvallat kaavailee ensi kesäksi jalkapallon "häviäjien MM-kisoja" - osallistuuko myös Suomi?

Lue myös: Pohjois-Korean urheilupropaganda paljastui - kansalaisille kerrotaan jalkapallon MM-kullasta

Lue myös: Miksi seksuaalivähemmistöjen lipun tunnuksena toimii sateenkaari? Historia ja merkitys liikuttavat

Lähde: USA today

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat