Kuva: Mikko Räsänen

Elämäkerran julkaissut Timo Jutila: Moni lukija on itkien kiittänyt

26.10.2017 15:00 - Sami Ikonen

Kiekkolegenda sai palautetta erityisesti tietystä kirjan luvusta.

Viime viikon keskiviikkona julkaistiin Mika Saukkosen kirjoittama omaelämäkerta legendaarisesta jääkiekkoilijasta, Timo Jutilasta

Kirjan ensimmäinen luku käsittelee aikaa, kun kiekkoilija kävi lääkärin vastaanotolla korvassa kuuluneen omituisen äänen takia. Äänen aiheuttajaksi paljastui vaarallinen kaulan valtimotukos, joka hoitamattomana olisi voinut johtaa jopa aivoinfarktiin. Edessä olikin leikkaus, josta Jutila onneksi toipui hyvin.

Jutilan mukaan kyseinen osa kirjasta on koskettanut hänen lisäkseen myös monia muita.

- Tunteikkaita puheluita on tullut ihmisiltä, jotka ovat kirjan lukeneet ja kärsineet myös äänestä korvassa. Heidän kanssaan olen keskustellut, että mitä pitäisi tehdä ja keihin olla yhteydessä. Moni on itkien kiitellyt, kun he ovat kirjan jälkeen käyneet tutkimassa tilanteensa, Jutila kertoi Voice.fi:n haastattelussa.

- Toki tämä kirja on tarina lätkästä, mutta tälläinen palaute on minulle todella iso asia.

Kohdan kirjaan halusi lisätä Saukkonen, jonka mukaan se oli tärkeä palanen jääkiekkoa käsittelevässä kokonaisuudessa. Omaa suosikkikohtaa kirjassa Saukkosella ei kuitenkaan ole.

- Kirjassa käsitellään Jutin koko uraa ja halusin tuoda esiin ne kaikki vaiheet. Hockey Night-jakso oli minulle ja Jutille tärkeä, mutta ei minulla ole ylivoimaisesti omaa suosikkikappaletta.

Saukkonen ja Jutila aloittivat kirjaprojektin viime joulukuussa. Kuukausittain he pitivät palavereita, jotta kirja ehtisi syksyllä julkaisuun. Jutilalle teoksen tekeminen oli vielä helppoa. Samaa ei voi sanoa tekstin lukemisesta.

- Se puhuminen Mikalle vielä onnistui. Valmiin tekstin lukeminen oli sitten todella vaikeata. Mika oli tehnyt hyvää duunia, Jutila kiitteli kirjoittajaansa.

Kirjassa käydään pääosin Jutilan jääkiekkouraa ja siihen liittyviä töitä läpi, mutta perheasiat ja lapsuusajat olivat jääneet pienempään rooliin. Perhearjen sivuuttaminen teoksesta oli Jutilalle ja Saukkoselle harkittu päätös.

- Tästä kirjasta olisi tullut tuhat sivuinen, jos sille tielle oltaisiin lähdetty. Pelkästään Jutin peliurasta löytyy niin paljon mielenkiintoisia tarinoita, joista piti kirjoittaa, Saukkonen selvensi.

Lue myös: Timo Jutila: Oranssi takki tallella - en ole pessyt kertaakaan

Lue myös: Timo Jutila sai Mertarannan itkemään TV-kuvauksissa

Kilpailut

Uusimmat