Kuva: Fotolia

Penkkiurheilijan parhaat eväät

30.08.2017 10:30 - Katja Nygård

Kisakatsomoiden tarjoilupuoli on useimmiten sama: kaljaa ja sipsiä. Mitäpä jos suurten jalkapallomaiden ruokaperinteiden kunniaksi kokeilisit vaihteeksi näitä helppoja vaihtoehtoja.

Ranskalaiset kinkkurullat

8 viipaletta voileipäkinkkua

6 kpl tuoreita basilikan lehtiä

75 g sinihomejuustoa

1 isohko ja sopivan kypsä nektariini

250 g maustamatonta raejuustoa

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippurirouhetta

Valmistusohje:

1. Pese ja kuutioi nektariini. Suikaloi basilikanlehdet. Murenna sinihomejuusto.

2. Sekoita ainekset raejuuston kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Jaa seos kinkkuviipaleille ja kääri rullalle.

Englantilaiset kurkkuleivät

8 kpl paahtoleipäviipaletta

1/2 kurkku

200 g tuorejuustoa

50 g vihanneskrassia

1 dl sinimailasen ituja

1/4 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

Valmistusohje:

1. Kuori kurkku ja halkaise se. Poista siemenet teelusikalla kaapien.

2. Leikkaa kurkku oikein ohuiksi viipaleiksi. Kuivaa viipaleet painelemalla talouspaperiin.

3. Silppua vihanneskrassi ja sekoita se notkean tuorejuuston sekaan. Sivele seos leipäviipaleille.

4. Jaa kurkut neljälle leivälle. Ripottele päälle suolaa.

5. Levitä jokaiselle leivälle ruokalusikallinen ituja.

6. Paina toinen leipäviipale päälle. Leikkaa reunat pois terävällä veitsellä. Leikkaa täytetyt leivät kolmioiksi.

Patatas Bravas (eli paistetut perunat espanjalaisittain)

½ kiloa perunoita

2 rkl öljyä

½ tl paprikajauhetta

vajaa ½ tl suolaa

Valmistusohje:

1. Pese perunat hyvin ja keitä ne suolatussa vedessä kuorineen lähes kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä ja kuutioi ne.

2. Laita öljy pannuun ja paista perunanpalat kuumassa pannussa koko ajan käännellen. Laske lämpötilaa ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja paprikajauheella.

3. Tarjoa paistetut perunat tomaattikastikkeen ja valkosipulimajoneesin kanssa.

Tomaattikastike:

1 pieni sipuli

1 valkosipulin kynsi

200 g kuorittuja tölkkitomaatteja

½ rkl omena- tai valkoviinietikkaa

1 rkl tomattipyreetä

2-3 tippaa tabascoa

½ tl suolaa

ripaus sokeria

Valmistusohje:

1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä.

2. Lisää tomaatit ja riko tomaattien rakenne lastan avulla.

3. Lisää loput ainekset ja hauduta 10-15 minuuttia tai kunnes tomaattikastike on sopivan sakeaa.

Aioli eli valkosipulimajoneesi

1 kananmuna

2 tl valkoviinietikkaa

¼ tl suolaa

2 ½ dl öljyä

 2-3 valkosipulinkynttä

Valmistusohje:

1. Riko huoneenlämpöinen kananmuna kapean ja korkean kulhon pohjalle. Lisää etikka, sinappi ja suola sekä viimeiseksi huoneenlämpöinen öljy.

2. Paina sauvasekoittimen terä kulhon pohjaan ja käynnistä laite. Kun majoneesi alkaa muodostua, nosta terää hiljalleen kohti pintaa, kunnes öljy on sekoittunut tasaisesti.

3. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja sekoita lusikalla majoneesin joukkoon.

4. Anna majoneesin tekeytyä hetki jääkaapissa.

Vinkki! Voit käyttää myös valmista tomaattikastiketta ja aiolia.

Italialaiset minipizzat (gluteeniton)

Pohja:

1 ½ dl vettä

15 g tuorehiivaa (1/3 pkt)

½ tl suolaa

2 rkl öljyä

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

Täyte:

2 dl valmista tomaattikastiketta

10 pientä salamiviipaletta/1 prk tonnikalaa vedessä/200 g mozzarellaa

juustoraastetta

oreganoa

Valmistusohje:

1. Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, kunnes se liukenee siihen täydellisesti. Lisää suola, öljy ja jauhoseos.

2. Alusta pizzataikina tasaiseksi ja jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi (n. 30-40 min).

3. Rullaa taikina pitkäksi pötköksi, jonka leikkaat noin 10 yhtä suureen osaan. Pyöritä jokainen osa ensin palloksi ja litistä sen jälkeen pieneksi pizzapohjaksi. Varo jättämästä reunoja liian paksuiksi.

4. Anna pizzapohjien kohota pellin päällä vielä noin 15 minuuttia.

5. Laita jokaisen pohjan päälle noin ½ rkl tomaattikastiketta ja levitä reunoja myöten. Laita kastikkeen päälle joko 1 viipale salamia, n. 1 rkl tonnikalaa tai pala mozzarellaa.

6. Ripottele päälle juustoraastetta ja oreganoa. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi, eli noin 12-15 minuuttia.

Saksalainen sipulipiirakka

1 ½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

4 dl vehnäjauhoja

ripaus sokeria

ripaus suolaa

½ dl öljyä tai voisulaa

1 kananmuna

Täyte:

750 g sipulia

200 g pekonia

2-3 rkl oliiviöljyä

½-1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

¼ tl muskottipähkinää

 3 kananmunaa

300 g smetanaa tai ranskankermaa

1,5 dl maitoa

Valmistusohje:

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää sokeri ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota noin 15 minuuttia.

2. Lisää loput jauhot, muna, rasva ja suola. Tee tasainen taikina ja anna kohota 20 minuuttia.

3. Tee sillä aikaa täyte. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi ja kuutioi liha tai pekoni.

4. Paista lihat pannulla. Ota pois ja laita erilliseen astiaan. Kuullota sipulit ja laita lihojen sekaan. Mausta.

5. Sekoita munat, maito ja smetana. Lisää jäähtyneeseen sipuliseokseen.

6. Kauli taikina uunipellille leivinpaperin päälle tai isoon piirakkavuokaan. 

7. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Levitä täyte päälle.

8. Paista 200-220 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Radio Nova

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.