Kuva: Yogaia

Ahdistaako töihin palaaminen kesäloman jälkeen? Konkreettiset vinkit, joiden avulla helpotat oloasi

02.08.2018 18:45 - Emmi Moilanen

Itsetuntemusohjaajaa ja -kouluttaja Eevi Minkkisen mukaan arkirytmiin tottuminen vie loman jälkeen noin kahden viikon ajan.

Radioplayn Mielen matkalla -podcast-sarjassa hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen ammattilaiset sekä joogaohjaajina toimivat Monika Mäkitalo ja Eevi Minkkinen tarjoavat vinkkejä itsetuntemukseen, ihmissuhteisiin ja itsensä hyväksymiseen.

Sarjan toisen tekijän, itsetuntemusohjaajana ja -kouluttajana toimivan Minkkisen mukaan itsensä ja omien tunteiden hyväksymistä tarvitaan myös silloin, kun ajatus töihin paluusta ahdistaa pitkän kesäloman jälkeen.

Minkkinen toteaa, että tällaisessa tilanteessa tulisi ensimmäisenä muistaa olla armollinen itseään kohtaan, sillä tavallisen arjen aloittaminen loman jälkeen voi tuntua suurelta muutokselta.

- Kuten elämässä ylipäänsä muutokset tuntuvat ihmiselle vaikeilta ja hankalilta. Itseään tulisi muistuttaa siitä, että kyllä arkeen taas tottuu eikä saisi jäädä liikaa kiinni ajatukseen, että ahdistuksesta pitäisi päästä äkkiä eroon.

- Usein mieli toimii niin, että jos haluamme päästä eroon jostakin, alamme huomata niitä ahdistuksen aiheita entistä tarkemmin, hän jatkaa.

Etsi mieluista tekemistä myös arkipäiville

Minkkisen mukaan armollisen asenteen lisäksi olisi hyvä etsiä arkipäiville työnteon lisäksi jotakin mieluista tekemistä. Hän kehottaa pohtimaan, kuinka olosta voisi tehdä mahdollisimman mukavan ahdistuksesta huolimatta.

- Itse käytän ympäri vuoden sitä, että yritän sopia kerran viikossa itseni kanssa treffit, jolloin on vähintään tunti pelkästään omaa aikaa tehdä mitä huvittaa. Vaikka se ei ihan joka viikko onnistuisikaan, jo sen ajattelu voi vaikeina hetkinä auttaa, että esimerkiksi torstaina minulla on se oma hetki.

Minkkinen toteaa myös, että syksy on hyvää aikaa uusille tuulille ja muutoksille. Esimerkiksi uuden harrastuksen aloittaminen voi tuoda lisää iloa elämään.

- Tätä aikaa voi hyödyntää myös siihen, jos innostuisi kokeilemaan joogaa tai lähtemään vaikka tanssikurssille.

Työrytmi palautuu kuukaudessa

Kesäloman jälkeen arkirytmin löytyminen ottaa oman aikansa ja on yksilöllistä, kuinka pitkään tuttuihin rutiineihin sopeutuminen kestää. Minkkinen toteaa, että arkeen palaaminen ei kaikilla käy käden käänteessä.

- Sanoisin, että on viisasta varata noin kaksi viikkoa pehmeään laskeutumiseen. Voisi ajatella, että kuukaudessa on taas normaalissa työrytmissä.

Mielen matkalla -sarjassa hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen ammattilaiset sekä joogaohjaajat Eevi Minkkinen ja Monika Mäkitalo johdattavat sinut tutkimusmatkalle omaan mieleesi. Sarja tarjoaa vinkkejä muun muassa itsensä tuntemiseen ja hyväksymiseen sekä meditaatioharjoituksia. Sarja on toteutettu yhteistyössä Yogaian kanssa.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: "Ystävyyteen ei pitäisi kuulua syyllistämistä"

Kilpailut

Uusimmat