Kuva: Fotolia

Fiksut ihmiset kärsivät työrintamalla: Ovat huonoja johtajia

19.11.2017 15:15 - Senja Rapila

Tuoreessa tutkimuksessa summataan, että äärimmäiset fiksut ihmiset ovat huonoja johtajia.

Liiallinen fiksuus voi todella olla joissain tapauksissa huonoksi, sillä uusi tutkimus paljastaa, että se muun muassa tekee sinusta huonon johtajan.

Lausannen Yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan korkea älykkyys voi tehdä sinusta hyvän johtajan vain tiettyyn pisteeseen asti. Kaikista parhaimmat johtajat eivät kuitenkaan ole kaikista älykkäämpiä.

Miten tutkittiin?

Tutkimukseen otettiin mukaan 379 perustyöntekijää, jotka työskentelivät yksityisissä yrityksissä 30 - pääosin Euroopan - maissa. Tämä sisälsi telemarkkinointiyhtiöitä, pankkeja, sairaaloita ja jälleenmyyntifirmoja. 

Tutkimukseen osallistuneiden keskimääräinen ikä oli 38 ja 27 prosenttia osallistujista oli naisia.

Kaikkia osallistujia  pyydettiin osallistumaan persoonallisuustestiin sekä älykkyystestiin. Keskimääräinen älykkyysosamäärä oli 111, joka oli parempi kuin keskimääräisesti muulla väestöllä (100). Sen jälkeen tutkijat puhuivat kahdeksalle alaiselle ja pyysivät heitä rvostelemaan johtajaansa kyselyssä.

Korkea älykkyysosamäärä huonontaa johtajuustaitoja

Tutkimuksessa selvisi, että kokonaisuudessaan naiset olivat parempia johtajia kuin miehet, ja vanhemmat johtajat olivat hieman parempia kuin nuoremmat. Lisäksi huomattiin, että älykkyydellä ja johtajuustaidoilla oli positiivisia vaikutuksia toisiinsa vain älykkyysosamäärään 120 asti, jonka jälkeen ne alkoivat taistella toisiaan vastaan.

Jos älykkyysosamäärä oli yli 128, linkki korkean älykkyyden ja huonompien johtajuustaitojen välillä vahvistui entisestään. Huomattiin, että todella älykkäät johtajat eivät käyttäneet huonoja tekniikoita, vaan lähinnä heillä oli vaikeuksia käyttää niitä hyviä tyylissään johtaa.

Tutkijat eivät osanneet päätellä varmaksi sitä, miksi todella älykkäät ihmiset ovat huonoja johtajia, mutta heidän veikkauksensa on, että keskimääräistä älykkäämmät ihmiset käyttävät usein todella monimutkaista ja vaikeaa sanastoa. He eivät myöskään välttämättä huomaa tai tiedä, mitkä asiat voivat olla muille ihmisille vaikeita tai haastavia.

Lähde: Independent

Lue myös: 13 merkkiä paljastavat, että olet fiksumpi kuin tiedätkään

Lue myös: "Fiksut ihmiset kiroilevat muita enemmän"

Kilpailut

Uusimmat