Kuva: Shutterstock

Suomalaisia yritetään huijata härskillä tavalla - Traficom varoittaa törkeistä kalasteluviesteistä

04.08.2023 14:15 - Lauri Kujanpää

Viestien avulla rikolliset yrittävät päästä käsiksi uhrin verkkopankkiin.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kertoo tiedotteessa, että se on saanut viime viikkoina ilmoituksia Suomi.fi-palvelun ja Osuuspankin nimissä lähetetyistä huijausviesteistä.

Suomi.fi-palvelun nimissä liikkuu sähköpostiviesti, jossa kehotetaan lukemaan viesti välittömästi. Sähköpostissa väitetään, että turvallisuussyiden tai teknisen virheen takia viestin voi lukea vain kirjautumalla toisaalla olevaan palveluun. Myös Suomen leijona on mukana viesteissä, jotta se olisi uskottavampi. 

Viestien avulla rikolliset yrittävät päästä käsiksi uhrin verkkopankkiin, sillä niissä oleva linkki johtaa väärennetylle kirjautumissivulle, ja sinne syötetyt pankkitunnukset päätyvät rikolliselle. 

- Huijausviestit tunnistaa helpoiten siitä, että viestissä olevan linkin takana pyydetään pankkitunnuksia tai kysellään luottokorttitietoja. Älä kirjaudu mihinkään tekstiviestitse tulevan linkin kautta, muistuttaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov.

Palveluihin kannattaa kirjautua ainoastaan virallisten nettisivujen tai sovellusten kautta.

Traficom muistuttaa, että huijauksen uhrien kannattaa olla heti yhteydessä pankkiin, jolloin rahansiirto voidaan vielä estää. Myös rikosilmoitus kannattaa tehdä. 

Lue myös: Moni saa nyt aidolta kuulostavan puhelinsoiton - kyseessä on kuitenkin pirullisen älykäs huijaus

Lue myös: Vaarattomalta näyttävistä sovelluksista voi nyt saada kännykkään haittaohjelman - tarkista lista apeista

Kilpailut

Uusimmat