Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä maailmassa

28.06.2018 15:30 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot avattiin tänään käyttöön Tampereella ja Tallinnassa.

Elisa kertoo avanneensa 5G-verkon kaupalliseen käyttöön ensimmäisenä maailmassa ja aloittavansa 5G-liittymien myynnin.

5G-verkon ensimmäisen yhteyden otti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner videopuhelulla Viron talous- ja rakenneministeri Kadri Simsonille. Aikanaan myös maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Elisan verkossa.

Maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot avattiin tänään käyttöön Tampereella ja Tallinnassa.

Asiakkailla ei vielä päätelaitteita 5G-verkkojen käyttämiseksi

Puhe kaupallisesta 5G-verkosta on siinä mielessä toistaiseksi vielä melko turhaa, ettei asiakkailla käytännössä ole vielä päätelaitteita 5G-verkkojen käyttämiseksi eikä edes taajuuksia laajempaan toimintaan ole vielä huutokaupattu. Kaupallinen verkko on kuitenkin nyt saatu auki ensimmäisissä kohteissa. Elisa on myös päivittänyt jo laajemmin verkkoihinsa 5G-valmiuksia eri puolilla Suomea ja työ jatkuu.

Elisa toi jo aiemmin myyntiin 5G-valmiit liittymät, jotka tukevat verkon maksiminopeutta.

Laajemmin ensimmäisiä 5G-laitteita, myös älypuhelimia, tulee markkinoille ensi vuoden aikana. Aivan ensimmäisenä saataville tulee Wi-Fi-tukiaseman kaltaisia mobiilireitittimiä.

Moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet

5G-verkot mahdollistavat esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. Nyt nopeutta hyödynsi maailman ensimmäisessä kaupallisessa 5G-verkossa soitettu videopuhelu, jonka Elisa toteutti Huawein kanssa maailman ensimmäisillä kaupallisilla 5G-päätelaitteilla

- Tavoitteenamme on, että Suomi on maailman kärkijoukoissa myös 5G-mobiilipalvelujen kehittäjänä. Viestintäministeriö on valmis jakamaan ensimmäiset 3400-3800 megahertsin taajuusalueen 5G-luvat syksyllä, mikä mahdollistaa 5G-verkkojen rakentamisen Suomessa ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toteaa.

Vasta taajuuslupien jakamisen jälkeen alkaa laajempi 5G-verkkojen rakentaminen.

- 5G mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten hyödyntämisen esimerkiksi liikenteessä, terveydenhuollossa, energiatehokkuuden kehittämisessä ja viihtymisessä. Suomi on jo nyt kärkimaa mobiilidatan käytössä maailmassa. Elisa mahdollistaa Suomen johtoaseman mobiilidatan käytössä avaamalla kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä maailmassa. Niin kuluttajat kuin yritys- ja yhteisöasiakkaat saavat 5G-palvelujen avulla monenlaista uutta arvoa nykysovellusten käytön tehostuessa sekä uusien sovellutusten mahdollistuessa. Jatkossa esim. kaikki käyttäjät voivat seurata korkealaatuisena live-lähetyksenä samaa jalkapallo-ottelua ilman viiveitä millä tahansa päätelaitteella, toteaa Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Lue myös: Spotifylle kilpailija: YouTube Music -palvelu on nyt saatavilla myös Suomessa

Lue myös: Google Chromecastista paljastui tietoturva-aukko: Käyttäjän sijaintitiedot haittaohjelmien saatavilla

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat