Muistatko iPodin? Entinen suosikkilaite täyttää 15 vuotta lähes hylättynä

27.10.2016 08:30 - Teknavi / Janne Laakso - mobiili.fi

iPod muutti musiikkmaailmaa 2000-luvulla

Sunnuntaina saavutti 15 vuoden iän laite, jota ilman Apple tuskin olisi siinä asemassa, jossa se nykyään on. Alkuperäinen iPod esiteltiin 23. lokakuuta vuonna 2001. Apple itse ei syntymäpäivää tuonut millään tavalla esiin, mutta pieni katsaus tuon kannettavan musiikkilaitteen historiaan lienee paikallaan.

Kun alkuperäinen iPod esiteltiin, se ei ollut välttämättä kaikkein paras tuote. Se toimi vain Mac-tietokoneiden kanssa ja maksoi 400 dollaria. iPod ei ollut markkinoiden ensimmäinen mp3-soitin, mutta pieni ja siististi muotoiltu soitin antoi osviittaa siitä, kuinka näppärästi oman musiikkikirjaston voi ottaa mukaansa ja kuinka mukavasti soitinta voi käyttää. Mp3-soittimet eivät tuolloin olleet kovinkaan merkittävässä asemassa ja monet tuskailivat vielä esimerkiksi kannettavien CD-soittimien tai minidisc-soittimien kanssa. Vuosien saatossa iPod oli hyvin merkittävässä roolissa, kun massat alkoivat kuljettaa musiikkia mukanaan.

Entisen Applen työntekijän mukaan iPodin suunnitteluun sisältyi villiepisodi. Suunnittelijat esittelivät iPodin prototyyppiä yhtiötä tuolloin johtaneelle Steve Jobsille, joka tutkaili laitetta hetken, pyöritteli ja punnitsi sitä käsissään ja lopulta totesi sen olevan liian iso. Insinöörit yrittivät selittää Jobsille, että olivat jo tehneet kaiken voitavan ja että laitetta oli yksinkertaisesti mahdotonta tehdä pienemmäksi. Jobs mietti hetken, käveli akvaarion viereen ja pudotti prototyypin akvaarioon. Kun laite saavutti akvaarion pohjan, ilmakuplia tuli ulos laitteesta. Jobsin mukaan ilmakuplat tarkoittivat, että laitteen sisällä oli vielä tyhjää tilaa. ”Tehkää siitä pienempi”, hän määräsi.

Vuonna 2001 esitelty ensimmäinen iPod mahdollisti Applen mukaan ”1000 kappaletta taskussasi”. Seuraavana vuonna esiteltiin ensimmäinen Windows-yhteensopiva malli, jossa tilaa oli jo 4000 laululle.

Vuoden 2003 huhtikuussa julkaistiin kolmas iPod-malli, jossa oli tilaa jo 7500 laululle, sekä iTunes Store digitaalisen musiikin myyntiä varten.Miljoonas iPod myytiin kesäkuussa 2003.iTunes sisälsi alussa 200 000 kappaletta jotka maksoivat 99 senttiä kappaleelta. Ensimmäisen viikon aikana myytiin miljoona kappaletta ja syyskuuhun mennessä täyteen tuli jo 10 miljoonaa myytyä kappaletta. Joulukuussa biisejä oli myyty jo 25 miljoonaa kertaa ja iPodeja oli vuoden loppuun mennessä myyty yhteensä kaksi miljoonaa.

2004 esiteltiin iPod mini, BMW esitteli ensimmäisen iPod-integraatiolla varustetun autosoittimen, iTunes julkaistiin Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa ja 200 miljoonaa myytyä kappaletta tuli täyteen joulukuussa.

2005 julkaistiin iPod shuffle, iPod nano korvasi aiemman minin ja viidennen sukupolven iso iPod näytti myös videoita. iTunesiin tuli tarjolle TV-ohjelmia ja musiikkivideoita ja palvelu julkaistiin Japanissa.Vuoden 2006 helmikuussa tuli täyteen miljardi iTunes-kappalelatausta ja saman vuoden loppuun mennessä eri iPod-malleja oli myyty jo 88 miljoonaa kappaletta.

2007 tammikuussa esiteltiin iPhone. Esittelyn yhteydessä painotettiin, kuinka kyseessä oli ”iPod, puhelin ja internetkommunikaattori” yhdessä laitteessa. Saman vuoden syyskuussa julkaistiin iPod touch, joka oli kuin iPhone, mutta ilman puhelinominaisuuksia ja vain Wi-Fi-yhteydellä. Vuoden 2007 loppuun mennessä iPodeja oli myyty 141 miljoonaa kappaletta.

15 vuoden kuluessa iPod ja iTunes mullistivat musiikin myynnin CD-muodosta digitaaliseksi ja samalla pohjustivat tietä iPhonelle, joka määritteli älypuhelimet niiden nykyiseen malliin. iPodeja on vuosien saatossa myyty satoja miljoonia kappaleita ja ”iPodin sisältäviä” iPhoneja jo miljardi kappaletta.

iTunesia on useaan otteeseen moitittu ikäväksi käyttää, mutta iPodin alkuvuosina se oli monille mukavampi ja houkuttelevampi tapa hankkia musiikkia kuin CD-levyjen rippaaminen tai kyseenalaiset piraattilataukset, eivätkä kilpailijoiden omat digimusiikkikaupat juuri parempia ole olleet.

Yksi asia on muuten pätenyt jo ainakin 15 vuoden ajan. Esitteli Apple minkä tahansa uuden tuotteen, joku on sitä mieltä että tuote on susi ja johonkin muuhun osa-alueeseen olisi pitänyt keskittyä. 15 vuotta sitten monien Apple-käyttäjien mielestä iPod oli virhe, koska markkinoille ei tarvittu uutta mp3-soitinta ja serverikoneisiin olisi pitänyt keskittyä ja kalliskin tuo uusi kikkare oli. Jälkiviisastelu on tietysti aina helpompaa, mutta iPod ja iTunes sekä niiden myötävaikutuksella iPhone nostivat Applen siihen jättiläismäiseen asemaan, jossa yhtiö tänä päivänä on. Pelkällä serverimyynnillä yhtiö tuskin olisi nykyisiä käteisvarojaan saavuttanut.

Onkin hieman surullista, ettei Apple millään tavalla tuonut esiin iPodin syntymäpäivää. Applen kotisivuilta iPodit löytyvät nykyään Music-kohdan takaa. Mallistoon kuuluu tätä nykyä iPod shuffle, iPod nano ja iPod touch, ja viimeksi mallistoa on uudistettu heinäkuussa 2015. iPodin historiikki löytyy englanninkielisiltä sivuilta, mutta esimerkiksi linkit tuotekuviin eivät enää toimi.

Lue myös: IPhone 7 kattavassa arvostelussa - kannattaako puhelimesta maksaa 800 euroa?

Lue myös: WhatsApp teki tärkeän päivityksen - iPhonen omistajat kiittävät

Yhteistyössä Teknavi

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat